Koiran kanssa Iso-Britanniaan lentämällä ja lautalla

Muutimme loppuvuodesta Englantiin kahdessa erässä; ensiksi minä lokakuussa, ja joulukuussa poikaystävä ja koira seurasivat perässä. Olen saanut jonkin verran kyselyitä siitä miten kannattaa matkustaa koiran kanssa Iso-Britanniaan, ja niinpä kerronkin tässä miten valitsimme reitin, mitä se maksoi ja mitä tulee ottaa huomioon. Itse olin tässä asiassa autuaasti ”hallinnollisella ja strategisella puolella”, joten  pyysin poikaystävää kirjoittamaan varsinaisen matkakertomuksen miten homma sitten käytännössä meni. 😉 Ettei tästä tulisi aivan liian pitkä postaus, päätin jakaa sen kahteen osaan; tässä postauksessa kerron siitä käytännön suunnittelusta, ja toisessa osassa käytiin läpi poikaystävän kirjoittama matkakertomus.

HUOM. Kirjoituksessa käsitellään matkustamista joulukuussa 2020 – matkaa suunnitellessa kannattaa aina tarkistaa sen hetkiset säännöt ja kunkin valtion/matkan järjestäjän omat kriteerit. 

Koiran kanssa Iso-Britanniaan – reitin ja kulkuvälineen valinta

Koiran voi käytännössä viedä Suomesta Iso-Britanniaan ainakin kolmella eri tavalla ja montaa eri reittiä; lentämällä, autolla tai junien ja lauttojen yhdistelmällä (tai sitten sekoittamalla näitä kaikkia). Emme olleet innoissamme koiran lennättämisestä (niin kuin ei varmaan moni muukaan), joten harkitsimme ensiksi että ajaisimme Turku-Tukholma-Tanska-Hollanti-reittiä ja hyödyntäisimme Turku-Tukholma ja Hook of Holland-Harwich-lauttayhteyksiä. Poikaystävä myi kuitenkin oman autonsa ennen muuttoa, ja vaikka äiti olisikin kilttinä lainannut meille autoaan, emme pahenevan koronatilanteen vallitessa tienneet koska pääsisimme palauttamaan hänelle auton. Niinpä luovuimmekin autoajatuksesta. CFC Travel-blogissa kerrotaan kuinka matkan voi taittaa myös junilla ja lautoilla, mutta sekään ei tässä koronatilanteessa houkuttanut – ja jos siihen päätyisi niin se olisi varmasti mukavampi tehdä kahden ihmisen voimin – meillä poikaystävä oli matkustamassa koiran kanssa yksin.

Iso-Britanniaan voi lennättää koiran ainoastaan rahtina

Vaihtoehtoja punnittuamme päädyimmekin siis lentämiseen. Lentäminen onkin (tai ainakin voisi olla) se suorin tapa, mutta siihen liittyy muutamia kommervenkkejä. Yleisesti ottaen, koirat voivat matkustaa lentokoneessa joko matkustamossa, ruumassa erikoismatkatavarana tai rahtina. Matkustamoon hyväksytään vain pieniä koiria, joiden yhteispaino kuljetuskassin/-boksin kanssa on 8 kg. Meidän Murmelimme on 9-10 kg, eikä sillä olisi ollut toivoa päästä tuohon matkustamopainoon, mutta Iso-Britannian kohdalla se ei olisi ollut muutenkaan mahdollisuus. Iso-Britannia on nimittäin linjannut, että sinne saa lennättää koiria ainoastaan rahtina, eli pikkuiset chihuahuatkin saisivat mennä ruumassa rahtina. Lisäksi rahtina lennättäminen on hyvin kallista. Finnair ei hoida nykyään lemmikkien rahtikuljetuksia itse, vaan ne pitää ostaa huolintaliikkeen kautta. Pyysimme 10 kg koiramme rahdista Lontooseen, ja hintaa olisi tullut suolaiset 1100 €. Muihin Euroopan maihin koiran lennättäminen ruumassa erikoismatkatavarana maksaa sen 90 euroa. Sen lisäksi Lontoo-Heathrow’lla koirat menevät eläinten vastaanottokeskukseen, jossa pitää maksaa 200-300 punnan luovutusmaksu – en muista tarkkaa summaa, sillä luovuimme tästä suunnitelmasta melko nopeasti…

Reittimme: lento Hollantiin ja lautta Iso-Britanniaan

Lueskelin muiden suomalaisten lemmikinomistajien matkakokemuksia muutamista blogipostauksista mitä löysin (CFC travel ja Mandi Gardemeister) ja britanniansuomalaiset Facebook-ryhmästä. Sain keskusteluiden perusteella kuvan että Heathrowlle lentäminen olisi kalliin hinnan lisäksi myös käytännössä hankalaa. Ilmeisesti eläinten vastaanottokeskukselle pääsemiseen vaaditaan auto (jollaista meillä ei Brittien päässä ollut), ja siellä voi mennä kiireen määrästä riippuen useampikin tunti ennen kuin koiran saa sieltä ulos. Sen sijaan lautalla saapuessa maahantulo on kuulemma helppoa – hyvä jos joku edes vilkaisee koiran papereita. Niinpä päädyimmekin hinta- ja byrokratiasyistä päädyimme lentämään Hollantiin ja ottamaan sieltä lautan Britteihin.

Reittimme:

 • Autolla Turusta Helsinkiin, yö siellä ja seuraavana aamuna lentokentälle (äitini kuskasi)
 • Lento Finnairilla Helsingistä Amsterdamiin
 • Taksi Schipholin lentokentältä Hook of Hollandin satamaan
 • Stena Linen päivälautta Hook of Hollandista Englannin Harwichiin
 • Taksi Harwichista kotiimme Cambridgeen

Kyllähän tuohon aikaa meni, mutta reitti oli mahdollista toteuttaa yhden päivän aikana. Aloitus oli Helsingin lentokentällä aamukuudelta Suomi-aikaa ja mies ja koira olivat perillä Cambridgessa yhdeksältä illalla Britti-aikaa). Pituudestaan huolimatta matka itsessään oli hyvin kivuton, kuten postaussarjan kakkososasta käy ilmi. 😉

HUOM: koiran kanssa saa saapua Iso-Britanniaan vain tiettyjä, hyväksyttyjä reittejä – muuten koira voi päätyä karanteeniin. Gov.uk-sivuilta löytyy lista hyväksytyistä lentoyhtiöistä sekä lautoista ja rautateistä.

Mitä pitää ottaa huomioon ennen matkaa?

Paperit kuntoon

Ensimmäinen asia, joka pitää hoitaa kuntoon ovat koiran paperit; koiran täytyy olla tunnistusmerkitty mikrosirulla, sen rokotusten tulee olla ajan tasalla ja sille tulee hankkia passi. Mikäli koiran rabies-rokotushistoriassa on aukkoja, saatat joutua todistamaan verikokeilla koiran rabies-vasta-aineet tai se saattaa joutua karanteeniin Briteissä. Tarkista ajankohtaiset säännöt gov.uk:n Pet travel-sivuilta. EU-passin saa hankittua ihan eläinlääkäriltä. Lisäksi britteihin matkustettaessa tarvitsee reitistä riippuen ekinokokki-matolääkityksen. Suomesta suoraan matkustettaessa matolääkitystä ei tarvita, mutta jos matka kulkee muiden Euroopan maiden kautta, on lääkityksestä hankittava merkintä passiin. Lisäksi matolääkitys on annettava koiralle vähintään yhtä ,mutta maksimissaan viittä vuorokautta ennen Iso-Britanniaan saapumista.

Kriteerit täyttävä kuljetuslaatikko

Mikäli päädyt lentämään koiran kanssa, tarkista huolella kuljetuslaatikon vaatimukset. Mikäli koirasi matkustaa ruumassa erikoismatkavarana tai rahtina, on sille hankittava IATA:n (The International Air Transport Association) sääntöjen mukainen kuljetuslaatikko. Älä luota lemmikkitavarakauppojen nettisivuilla oleviin ”IATA-hyväksytty”-mainintoihin. Näin sopivaa kuljetuslaatikkoa etsiessäni useita bokseja, joissa luki että ne täyttäisivät vaatimukset, mutta eivät täyttäneet IATA:n sivuilla olevia kriteerejä. Ainakin meidän matkustushetkellämme, IATA vaati boksin ”ikkuna-kaltereiden” olevan metallisia, mutta lemmikkitarvikekauppojen muka-IATA-hyväksytyissä bokseissa näkyi usein muovisia kaltereita. Olisi aika ikävä ylläri saapua lentokentälle koiran kanssa ja saada hylsy kuljetusboksista. Meidän Murmelimme painaa tosiaan sen 9-10 kg, ja on säkäkorkeudeltaan noin 36 cm, mutta IATA:n vaatimuksien mukaan meidän piti ostaa varsin iso boksi: korkeus oli 62 cm ja pituus 81 cm, ja painoa itse boksilla oli 8 kg. Boksissa ei myöskään saa olla pyöriä, mikä kannattaa ottaa huomioon jos matkustaa yksin ja mukana on muutakin matkatavaraa.

Matkalippujen ostaminen

Kun olet valinnut reitin, kannattaa lippujen saatavuus varmistaa nopeasti. Lentokoneissa on rajoitettu määrä lemmikkipaikkoja (esim. 1-2 per lento, ja esim. KLM ei nyt talvikaudella ottanut lainkaan lemmikkejä ruumaan). Meidän tapauksessamme poikaystävä pääsi vasta kolmannelle lentovaihtoehdolleen sillä kahdella ensimmäisellä oli jo koiramatkustaja. Me matkustimme Finnairilla, ja heidän kanssaan homma meni näin:

 • soita asiakaspalveluun ja tarkista onko haluamallasi lennolla edelleen tilaa lemmikeille
 • osta lentolippu itsellesi netissä
 • soita asiakaspalveluun uudestaan liittääksesi lemmikin varaukseesi
 • saat maksutiedot sähköpostiisi
 • odottele pari päivää että varauksesi vahvistetaan (huonolla tuurilla joku toinen on saattanut tehdä saman varauksen juuri ennen sinua, jolloin varauksesi perutaan)

Lentojen jälkeen poikaystävä varasi lauttaliput itselleen ja koiralle, sekä taksit kuljettamaan heidät lentokentältä satamaan Hollannissa ja Briteissä satamasta kotiin Cambridgessa. Koska hän oli yksin liikkeellä koiran kanssa, ajattelimme tehdä matkasta mahdollisimman helpon ja varasimme taksit etukäteen – näin joku tulisi aina häntä vastaan ja auttaisi kantamisessa, eikä tarvitsisi jännittää ottaako taksi koiraa kyytiin. Kummatkin matkat olivat lisäksi varsin pitkiä (esim. Briteissä hurautettuun pätkään taisi mennä 1,5 tuntia tms.). Hollanissa edullisin tarjous tuli Staxi-firmalta ja Briteissä käytimme Cambridgelaista Camcabia, jolla olen itsekin matkustanut Heathrow-Cambridge väliä. Olemme erittäin tyytyväisiä tähän taksiratkaisuun – yksin julkisilla matkustaminen ison kuljetusboksin kanssa olisi ollut tuskaa. Yksin matkustaessa kannattaa helpottaa matkantekoa tällaisilla ratkaisuilla julkisten sijaan.

Mitä se lysti lopulta maksoi?

 • 145 € Sky Kennel M/L-kokoinen kuljetusboksi, sen oveen kiinnitettävät kupit ja Adaptil-panta koiraa rauhoittamaan
 • 50 € eläinlääkäri (ekinokokkilääkitys, muuten paperit valmiiksi kunnossa)
 • 90 € koiran lentolippu (poikaystävän lippu oli sen n. 200 €)
 • 25 € koiran Stena Line-lauttalippu (poikaystävän 40 €, 30 € päälle hytistä, jos sellaisen haluaa – koirat matkustavat kennelosastolla)
 • 90 € taksi Hollannissa
 • 130 € taksi Briteissä

Yhteensä 800 € yhdeltä ihmiseltä ja koiralta

Jos poikaystävä olisi lentänyt suoraan Heathrow’lle, olisi hinta ollut noin 1850 € (1300-1400 € koiran rahdista ja luovutuksesta, n. 250 € hänen lentolippunsa, 195 € eläinlääkäristä, boksista yms. koiran tarvikkeista ja 100 € taksi Cambridgeen). Eli vaikka tuohon matkaan kuluikin melkein 18 tuntia, säästi siinä melkoisesti rahaa. Lisäksi poikaystävä oli sitä mieltä että pituudestaan huolimatta matka oli hyvin helppo ja kivuton. Mutta siitä lisää huomenna! 😉

Matka oli pitkä, mutta helppo – käytännön matkakertomus löytyy täältä.

Hyödyllisiä linkkejä:

Lisää kirjoituksia aiheesta muutto Englantiin:

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

perhe ystavat-ja-perhe matkat parisuhde
Kommentit (5)
 1. Teija ja Ruth
  13.9.2021, 17:04

  Hei
  Meillä tälläviikolla sama edessä. Paitsi että koira on 2 kg ja capinissä lennolla Hollantiin. Koitan juuri varata lentoja ja sitten laivamatkat . Määränpää Worcester
  Hu hu aikamoista

  1. Jep, melkoista puuhaa… Toivottavasti teidän matkanne meni hyvin ja pääsitte ilman ylimääräisiä mutkia perille!

  2. Toivottavasti pääsitte ongelmitta perille! Englantiin matkustaminen on kyllä melkoisen kinkkistä…

 2. Moikka! Kiinnostava lukea tämä 🙂 meidän pitäisi muuttaa Englantiin elokuussa ja mukaan lähtee kaksi alle kouluikäistä lasta ja lisäksi olemme ajatelleet ottaa koiran nyt keväällä. Olen vain vähän järkyttynyt, kuinka monimutkaista Englantiin on päästä koiran kanssa! Olin ajatellut, että koira pääsisi ruumassa matkustamaan, mutta ilmeisesti näin ei ole 🙁 Tätä reittiä voisi harkita tai sitten lykätä vielä koiran hankintaa…

  1. Heippa! Kiva kuulla että tällaiselle aiheelle oli kiinnostusta ja toivottavasti muistakin muutto ulkomaille-postauksistani on iloa. 🙂

   Kyllähän tämä operaatio kieltämättä monimutkaiselta kuulostaa, eikä se mitään ilmaista ole, mutta nyt kun tietää miten homma toimii, niin ei se ole kuitenkaan ylitse pääsemätöntä. 🙂 Esimerkiksi meidän kohdallamme koiran paperit olivat jo alunperin kunnossa, ja matolääkityskin vaadittiin vain siksi että matkamme kulki Hollannin kautta. Mutta täytyy kyllä sanoa että vaikkapa Ruotsiin, Tanskaan tai Saksaan muuttaminen olisi koiran kanssa huomattavasti helpompaa… Jos siis hankitte koiran jo Suomessa ollessanne niin kannattaa katsoa että pennulla on jo ostettaessa mikrosiru/tunnistusmerkintä ja kaikki rokotukset hoidetaan alusta asti ajallaan. Kannattaa myös tarkistaa noilta linkkaamiltani gov.uk-sivuilta oliko Britteihin joku alaikäraja kuinka nuoria koiria sinne saa tuoda (rabies-rokotusta ei saa niin aikaisin kuin muita perusrokotuksia, ja veikkaan että se saattaa määrätä minkä ikäinen pennun on oltava vähintään maahan tullessaan. Itse olen myös miettinyt että hankkisin seuraavaksi vähän pienemmän koiran, vaikka tykkäänkin hirveästi mittelspitzeistä. Olisi kuitenkin niin näppärää jos koiran saisi matkustamoon muilla Euroopan sisäisillä lennoilla (painoraja sen 8 kg)…

   Rehellisesti sanottuna en tiedä kuinka ruumassa ja rahtina matkustaminen eroavat toisistaan muuten kuin suurella hintaerolla (kannattaa tarkistaa suoraan Finnairilta tai heidän suosittelemaltaan huolintaliikkeeltä Travelcargolta, jolta minäkin pyysin tarjouksen: https://travelcargo.fi/ ). Sellainen knoppitieto vielä Suomi-Iso-Britannia-välin lentämisestä että vaikka Britanniaan päin on pakko mennä rahtina, saa minun käsittääkseni takaisin Suomeen lentää erikoismatkatavarana tai matkustamossa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *