Minun siivoussysteemini

Jo ihka ensimmäisessä postauksessani olen kirjoittanut siitä, miten nykyään asioista puhutaan paljon siihen sävyyn, että ei sillä niin väliä ole ja relaa nyt vain. Kodin siivous on yksi niistä asioista, joissa keskustelu etenee helposti tuohon tahtiin.

Jos siivouksesta puhutaan muulla tavalla, helposti reaktiot ovat aika defensiivisiä. Minulla on parempaakin tekemistä kuin siivota. Johan siinä menevät elämä ja kaikki hienot elämykset ohi, jos vain siivoilee kotona! Ehkä erikoisin kuulemani selitys sille, miksei siisteyteen kannata panostaa, oli seuraavanlainen: En tykkää sellaisesta sisustuslehtien valkoisesta, kliinisestä kodista. (Epäselväksi jäi, miksi puhujan mielessä valkoinen sisustus ja siisteys nivoutuivat yhteen.)

Kaikesta huolimatta väitän, että suurin osa ihmisistä viihtyy siistissä ja puhtaassa kodissa. Itse siisteys ei siis monenkaan mielestä ole epämiellyttävää, vaan siisteyden luominen ja ylläpitäminen vain erilaisista syistä jäävät helposti tekemättä.

Koetan tässä pureutua siihen, miten asiaa voisi lähestyä ja miten sitä olen itse lähestynyt. Miten kodin siisteydestä voisi huolehtia niin, että saisi siistin ja puhtaan kodin ilman, että se varastaisi liikaa aikaa ja voimia?

Itse noudatan siivouksessa kahta periaatetta:
1. Siisteys on mahdollisimman pysyvä tila kodin asukkaita varten eikä hetkellinen ilo vieraiden silmille.
2. Siisteys syntyy mahdollisimman pitkälti siisteyttä ylläpitämällä ja näin vähentämällä varsinaisen siivouksen tarvetta.

Näiden periaatteiden pohjalta olen rakentanut oman siivoussysteemini, johon siivoukseen liittyvät rutiinit pohjautuvat. Systeemini toteutuu kolmella tasolla, jotka esittelen tässä.

 

Jokapäiväinen siisteyden ylläpito

Tämä on kodin siisteydessä tärkein asia: että siisteyttä osataan ylläpitää. Mitä paremmin siisteyttä ylläpidetään, sitä vähemmän siivottavaa kertyy. Itse en siisteyden ylläpitämistä edes laske varsinaiseksi siivoukseksi. Siinähän on kyse pääasiassa siitä, että tavarat laitetaan paikoilleen ja akuutit sotkut siivotaan heti – eli pienistä, hyvistä tavoista. (Olen kirjoittanut jo aiemmin asioiden tekemisestä loppuun asti.) Jos siivous pitää aloittaa etsimällä tiskipöytä tiskien alta ja lattia roskien ja vaatteiden alta, silloin ongelma on nimenomaan siisteyden ylläpitämisessä ja itselleen kerryttää turhaa siivottavaa.

Eräs tuttavani kertoi kerran, että hän saa vierailta kehuja siitä, että hänellä on tosi siisti asunto. Samaan hengenvetoon hän kertoi, ettei hän siivoa juuri koskaan – muttei myöskään sotke. Elämäntilanteet ovat tietysti hyvin erilaisia, mutta mielestäni tämä on hyvä ajatus pohdittavaksi. Entä jos siisteyttä hakisikin sitä kautta, että jättää jälkeensä mahdollisimman vähän sotkua?

 • Omassa kodissani jokapäiväinen siisteyden ylläpito tarkoittaa seuraavia asioita:
  – Sängyn petaaminen aamulla
  – Roskat heti roskiin
  – Tavarat paikoilleen käytön jälkeen
  – Keittiön siivous roiskeista yms. ja astioiden pesu ruoanlaiton yhteydessä
  – Lehdet yms. paperinkeräykseen, kun ne on luettu
  – Vaatteet joko omalle paikalleen kaappiin tai pyykkikoriin
  – Eteiseen kenkien mukana tulleen runsaamman hiekan yms. siivous
  – Tulisijojen edustan siistiminen käytön jälkeen

Viikkosiivous

Joskus on ihan siivoamalla siivottava. Tämä kannattaa tehdä säännöllisesti. Tällä tavoin kodin siisteystaso ei vaihtele hävityksen kauhistuksen ja tiptop-siistin välillä vaan siisteydestä voi nauttia koko ajan. Tällöin siivousaika ja -vaiva myös pysyvät kohtuullisina ja siivous on mahdollista sujauttaa kiireiden väliin, vaikka elämässä olisi vähän hektisempi vaihe.

Siivoaminen on myös helpompaa ja miellyttävämpää, kun sitä ei tee liian harvoin. Tämän tietää jokainen, joka on joskus hangannut pinttynyttä likaa irti…

Vaikka itse siivoan viikoittain, ei ole välttämätöntä, että siivous tapahtuu juuri kerran viikossa. Sopivan siivousrytmin voi miettiä oman kotinsa asukkaiden ja käytön mukaan. Pienet lapset, lemmikit, harrastukset, ruoanlaiton määrä ja kotona vietetty aika vaikuttavat siivoustarpeeseen. Mielestäni siivousrytmi on silloin järkevä, kun koti ei ehdi missään vaiheessa muuttua suoranaisen epäsiistiksi muttei myöskään tarvitse siivota jo valmiiksi putipuhdasta vaan näkee kättensä jäljen.

Säännöllisessä siivouksessa on myös se hyvä puoli, että silloin kodin viihtyisyyttä ylläpidetään sen asukkaita varten. Toisaalta vieraiden kutsuminenkin helpottuu, kun siihen ei liity siivousrupeama. Kotiaan ei tarvitse pitää jatkuvasti auki vieraille, ellei halua, mutta on hyvä, jos ketään ei tarvitse jättää sen vuoksi kutsumatta, että kodin epäsiisteys hävettää. Vieraiden käynneissä ei ole kitkerää sivumakua, kun vieraiden tulo ei merkitse samaa kuin siivouspakko.

 • Omaan viikkosiivoukseeni kuuluvat seuraavat asiat:
  – Keittiön siivous (tasojen ja kaapinovien pyyhkiminen, jääkaapin siistiminen, liesitason ja pesualtaan pesu, roskiskaapin puhdistus)
  – Lemmikkien ruokailualustan ja -astioiden pesu
  – Tarpeen mukaan tuhkien vienti ja muu tulisijojen puhdistus
  – WC- ja kylpyhuonetilojen siivous (WC-istuimet, pesualtaat ja hanat)
  – Pyykkien lajittelu ja pesu, samalla tarpeen mukaan lakanoiden, pyyhkeiden yms. vaihtaminen
  – Imurointi
  – Lisäksi neljän viikon syklillä jokin seuraavista:
  • keittiön tehosiivous (uuni, kahvinkeitin ja vedenkeitin, myös ulkogrilli)
  • pölyjen pyyhintä pinnoilta
  • tavallista perusteellisempi imurointi (hankalat huonekalujen taustat yms.)
  • TAI saunan, kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen tehosiivous (hanojen puhdistus, tasojen pyyhintä, lattioiden moppaus)

”Joulu- ja kevätsiivous”

Lainausmerkit ovat tarkoituksellisia. Mielestäni ei ole erityistä syytä, miksi perusteellisempi siivous täytyisi tehdä juuri ennen joulua tai tiettynä vuodenaikana. Päinvastoin voi olla parempi, jos sitä ei tehdä ennen joulua, jolloin on usein muitakin kiireitä.

Mielestäni suursiivouksia on syytä välttää. Jos tarve suursiivoukselle ilmenee, useimmiten se syntyy siksi, että siisteyden ylläpito ja siivousrutiinit ovat jo pidempään lipsuneet. Usein suursiivoukset ovat myös noidankehä: kun viimein raivosiivoaa epäsiistiä kotia koko viikonlopun, on tavallaan ymmärrettävää, ellei sen jälkeen ihan pian tee mieli avata siivouskaapin ovea.

Olen ylempänä kuvaillut, miten tällaiset suursiivoukset voi välttää. On silti tiettyjä siivouskohteita, jotka on nähdäkseni mielekkäintä siivota käymällä ne kunnolla läpi pari kertaa vuodessa. Itse en näitäkään siivoa yhden päivän enkä edes viikonlopun aikana vaan sijoitan ne keväällä ja syksyllä parin viikon ajanjaksolle ja hoidan ne vähitellen.

 • Nämä siivouskohteet ovat seuraavat:
  – Ikkunoiden pesu
  – Kaappien ja hyllyjen pyyhintä ja sisällön läpikäynti (ja tarpeettoman tavaran hävitys)
  – Perusteellinen pölyjenpyyhintä (esim. ovenkarmien päältä).
  – Kaikkien lattiatasojen imurointi ja moppaus varastoa myöten
  – Kaakelipintojen pesu
  – Saunanlauteiden pesu
  – Ulkosiivous (terassin, ulkokalusteiden yms. puhdistus)
  – Sisustustekstiilien pesu (matot sekä verhot yms. tarpeen mukaan)

Lopuksi haluan sanoa, että tähän kirjoittamani listat siivoustehtävistä peilaavat tietysti minun kotiani ja sitä, miten siellä eletään. Toivon kuitenkin, että listojen avulla voi saada kiinni ideasta eli siivoussysteemistä, jota olen tässä pyrkinyt esittelemään.

Miltä sinun listasi näyttäisivät? Millä pienillä päivittäisillä rutiineilla voisit ylläpitää kotisi järjestystä? Entä mitä sinun kannattaisi siivota säännöllisesti (ja kuinka usein), jotta saisit kotisi pysymään siistinä – ei jouluksi ja anopin vierailuksi vaan koko ajan, kotisi pysyvänä olotilana?

Toivon myös, että kun katsot listojani eri tehtävistä ja ehkä päivittelet niiden pituutta, pysähdyt miettimään, kuinka aikaavieviä mainitut tehtävät oikeastaan ovat. Etenkin päivittäiset toimet – montako minuuttia ne vievät? Tai sekuntia?

Ennen kaikkea siivoussysteemissäni on minulle kyse elämänlaadusta. Monet sanovat, että kun on kiireinen ja on paljon töitä, se on hyvä syy jättää siivous väliin. Minä puolestani ajattelen, etten todellakaan tee töitä seitsemänä päivänä viikossa sen takia, että voisin viettää kotona aikaani epäsiistissä ympäristössä. Päinvastoin koen ansaitsevani siisteyttä ja kauneutta!

Siisteyden ylläpitoon ei kannata suhtautua rangaistuksena, koska se luo viihtyisyyttä itselle ja perheenjäsenille.

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuvat Malasia Johnson/CC0/Pixabay (ylin), Michal Jarmoluk/CC0/Pixabay (keskimmäinen) ja Monfocus/CC0/Pixabay (alin)

koti oma-elama hyva-olo ystavat-ja-perhe
Kommentit (2)
 1. Pari huomiota siivouksesta – Sopivan tiukkaa elämää | Lily
  17.11.2022, 21:03

  […] aikoinani esitellyt oman siivoussysteemini varsin perusteellisesti ja yksityiskohtaisesti. Seison edelleen tämän systeemin takana ja […]

 2. Tavaramäärän vähentäminen – Sopivan tiukkaa elämää | Lily
  10.7.2021, 17:29

  […] pyrin puuttumaan aina, kun pari kertaa vuodessa teen perusteellisemman siivouksen (tästä kerroin edellisessä postauksessa). Samalla pyrin hävittämään kaapeista pois kaiken turhan eli sellaisen, joka on jo liian rikki […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *