Ihmeitä tapahtuu öisin

Uni. Se on merkillinen juttu. Ihmeitä ja käänteitä tekevä hyvinvointielementti. Levosta ja unesta on tullut tupakoimattomuuden ja päihteettömyyden lisäksi eräänlainen terveyden kulmakivi. Mitä paremmin yönsä nukkuu, sitä helpommilta tuntuvat työntekeminen, vuorovaikuttaminen ja kaikenlainen oleminen. Paineensietokynnys kasvaa, ja väsyneenä vaativilta tuntuvat tehtävät sujuvatkin ihmeen kepeästi.

Öinen taivas ja kuunsirppiKun selvisin raudanpuuteanemiasta ja kaularangan (öisin makuuasennossa erityisen kivuliaasta) prolapsista ja hankin niskaani tukevan kunnollisen tyynyn, aloin nukkua. Olen aina ollut vähäuninen, selvinnyt viidellä tai kuudella tunnilla yössä, mutta pätkäöitä, liiallista valvomista tai montaa heikosti mennyttä yötä en peräkkäin kestä.

Öistä alkoi kuin taikasauvan iskusta tulla yhtenäisiä, noin seitsemän-kahdeksan tunnin yhteneväisiä lepohetkiä, joiden jälkeen aamulla oli raikas ja reipas – levännyt – olo.

Mihinkään ei koske, eikä mikään herätä öisin. Ideaalia. Älykello on oikeastaan koko ajan vihreällä, millä se ilmoittaa yöunien olleen joko hyvä- tai erittäin hyvä -tasolla. Ihmeitä tosiaan tapahtuu öisin.

Uni ja yöt yleisesti ovat ihmeellistä aikaa. Tiedetään muun muassa, että:

Aurinko ei saisi laskea vihan yli.

Kukat avautuvat öisin.

Synnytykset käynnistyvät usein yöllä tai yötä vastaan – niin myös minulla, kaikki kolme ihmettä. Ensimmäinen 23 hujakoissa, keskimmäinen aamuneljän jälkeen ja kuopus viideltä.

Vatsataudit alkavat öisin. Ja toipuminenkin (palautuminen mistä tahansa) käynnistyy usein öiseen aikaan.

Joskus kannattaa nukkua tuohtumuksensa yli, antaa vuorokauden kulua, ennen kuin laittaa vihaista viestiä eteenpäin. Miettiä uudemman kerran. Ottaa huilia.

Mieliala tasaantuu, kun keho ja mieli saavat levätä.

Stressitaso laskee, kun pyhittää yöt nukkumiselle. Ruuhkavuosiarjessa, etenkin pikkulapsi- ja teiniperheissä, elämä öisin on varsin vallatonta ja hermoja raastavaa aikaa, mutta siitäkin selviää.

Toisia stressi valvottaa, toisia nukuttaa. Minä kuulun jälkimmäiseen porukkaan. Onneksi.

Melska hellittää. Totta! Suurin osa luonnon elävistä rauhoittuu yöllä. Linnutkin lopettavat laulunsa auringon laskiessa.

Unettomuus ja yöllinen levottomuus hankaloittavat oppimista ja keskittymiskykyä. Ne myös vievät muistikapasiteettia. Uni sen sijaan elvyttää päivän kiireistä ja mieltä kuormittavista hetkistä.

Syvän unen aikana aivot puhdistautuvat ja verenpaine laskee. Uni onkin aivoterveyden perusta.

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet terveys oma-elama ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *