Sano se ääneen: Miksi otit koronarokotteen?

Eräänä kiireettömänä syysloma-aamuna selasin Twitteriä. Aivotutkija Minna Huotilainen kysyi twiitissään ”Miksi otit koronarokotteen?” Hän pyysi seuraajiaan kuvaamaan rokotteen ottamisperusteen lisäksi sitä, miten meni ja minkälaisia oireita rokotteesta tuli.  Kertomaan oman rokotustarinansa.

Rokotelaastari käsivarressa

Pysähdyin ja pohdin omaa vastaustani, sitten kirjasin sen kommenttikenttään. Jäin uteliaana selaamaan Huotilaisen feediin kertyneitä kymmeniä vastauksia – miten ihmiset perustelevat ottamaansa rokotetta?

Itseään suojelevat

Suurin osa kommentoijista totesi rokotteen olleen päivänselvä valinta ja sillä suojataan itseä koronalta, ainakin sen vakavalta tautimuodolta. Itseään suojelevat eivät juurikaan ehdi pohtia rokotteen haittoja tai lieviä sivuvaikutuksia, heille tärkeintä on suojautua: ”En halua kuollakoronaan.” Valtaosa näistä vastaajista totesi rokoteprosessin sujuneen hyvin ja suurimmalla osalla ainoa rokoteoire oli ollut käden kipeytyminen.

Muita suojelevat

Muita suojelevat ovat hyväntekijöitä ja korostavat tätä yhteistä vastuuta. He ovat huolissaan ympäröivästä maailmasta, lähimmäisistään, ystävistään ja työtovereistaan. Osalle rokote mahdollisti isovanhempien tai muun vanhusväestön tapaamisen, osalle työntekemisen poikkeustilasta huolimatta.

”Koronarokote on kansalaisvelvollisuus”

Osa kommentoijista – itseni mukaan lukien – kertoi yhtenä rokottautumisen syynä olevan kansalaisvelvollisuuden. Velvollisuus liitetään yksilön vapauteen, yhteiskunnan palvelujen ”pyörimiseen” sekä heikompien suojelemiseen: ”En halua olla se, joka tartuttaa jonkun toisen…” Kansalaisvelvollisuutta toteuttava voi herkästi tuntea kantavansa kortta yhteiseen kekoon.

…toisille se on etuoikeus

Etenkin riskiryhmiin kuuluvat ajattelivat koronarokotteen olevan etuoikeus. Rokoteaika varattiin heti, kun siihen tarjoutui mahdollisuus: ”Olen etuoikeutettu. Afrikassa kollegani odottaa vielä vuoroaan.”

Toinen etuoikeutettu ryhmä ovat sote-alan ammattilaiset, joille rokotteen saaminen ja ottaminen ovat ammattiaseman vuoksi välttämättömyys ja työn ehdoton edellytys.

Tiedän, että moni ammattilainen on ylpeä ja iloinen asemastaan. Tällä asenteella he ovat myös esimerkillisiä rokotelipunkantajia!

Laumaimmuniteettiin ja tieteeseen luottavat

Laumaimmuniteetti liittyy vahvasti kansalaisvelvollisuuteen. Se linkittyy myös vahvaan tahtoon pitää yhteiskunta auki, suojella kansaa (erityisesti nuoria) eristäytymiseltä sekä tieteeseen luottamiseen: ”Halusin olla osa sitä liikettä, joka mahdollistaa paluun normaaliin!”

Lähipiirin koronataudista säikähtäneet

Tieto siitä, että joku läheinen on sairastanut vaikean koronaviruksen, sai pelkäämään. Kun oireinen ja pitkään työkyvyttömäksi vienyt korona iskee lähelle, osaa pohtia sairautta ja sen haittoja eri näkövinkkelistä: ”Otin rokotteen heti, kun siihen oli mahdollisuus.”

”Kiitos ei rokotetta minulle!”

Sitten ovat he, joille rokote ei sovi tai joiden periaatteet sotivat rokotetta ja yleisesti rokottamista vastaan. He ovat valitettavasti niitä, jotka tällä hetkellä sairastavat koronan ja joutuvat taudin vuoksi sairaalahoitoon.

Suurimmalle osalle koronarokote on kuitenkin aktiivisen ja terveen arjen mahdollistaja. Rokote mahdollistaa yhteiskunnan avaamisen, vapaan liikkumisen ja monet kohtaamiset.

Rokotusprosessi on ollut sujuva: aika on saatu nopeasti, ohjeistus on ollut riittävä, rokotetilanne on mennyt mutkitta eikä rokotteesta ole liiemmin aiheutunut haittavaikutuksia. Poikkeus vahvistaa toki säännön, kuten yleisesti lähes kaikessa…

Liikuttavan moni kommentoija kirjoitti tai toi rivien välistä esiin, että koronaepidemia ei ole ohi, vaan siitä on kehittynyt rokottamattomien vakava virustauti – vielä ei ole myöhäistä käydä rokotteella.

Tähän on tultu.

Minna

P.S. Haluatko kertoa oman rokotetarinasi? Miksi otit rokotteen?

Voit lukea muita korona-aiheisia postauksiani:

Kaikki on peruttu! Sieltä se korona sitten tuli.

Mikä sua siinä koronassa pelottaa?

Kuka pelkää koronaa? Tarina ystävän sairastumisesta.

Rokotettu! Paljon vouhotusta koronarokotteesta.

hyvinvointi terveys ajattelin-tanaan syvallista
Kommentit (2)
 1. Hei Minna. Halusin kertoa omia ajatuksiani koronarokotteesta. Olen ottanut kaksi rokotetta ja voin ottaa kolmannen, kun kuusi kuukautta on kulunut edellisestä eli vuodenvaihteessa. Tietysti otan sen.
  Olen jo vanhempi ihminen ja sairastan joitakin perussairauksia, jotka ilman muuta voisivat tehdä sen, että sairastuisin vakavaan tautimuotoon, sitä en todellakaan halua.
  En ole saanut mitään suurempia oireita rokotuksista ja otin nyt myös influenssarokotteen.

  Minulla on pian kaksi kuukautta vanha lapsenlapsi,tyttönen, oikea pieni ruusunnuppunen. Haluan olla hänen ristiäisissään ensi viikonloppuna ja olla terve myös. Nyt on Rs viirusta paljon liikkeellä. Toivottavasti se pysyy kaukana vauvasta ja kaikista jotka ovat hänen läheisiään. Tämä uusi pikkuinen on 3.lapsenlapseni ja hänen kaksi sisarustaan ns. bonuslapsia minulle.

  He asuvat toisella paikkakunnalla, joten näen aika harvoin nyt tätä pientä nuppusta. Toivon, että tämä kamala aika menee pian ohitse. No rokotukset ovat varmasti se ainoa oikea tapa, jolla kaiketi voimme alkaa elämään normaalia elämää.

  Hyvää Joulunalusaikaa! T. isoäiti

  1. Hei,

   kiitos kommentista! Ihanaa, että teillä on tämä uusi pieni ihminen. Toivotaan, että säästytte kaikilta viruksilta. Ja totta, rokotteet ovat kyllä ainoa keino oikeasti välttyä sekä koronalta että influenssalta. Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *