Pari huomiota siivouksesta

Olen aikoinani esitellyt oman siivoussysteemini varsin perusteellisesti ja yksityiskohtaisesti. Seison edelleen tämän systeemin takana ja noudatan sitä tunnollisesti. Jos itseään ja kotiaan saa kehua, niin voin sanoa, että hyvin toimii!

Siivoussysteemiä esittelevän postauksen jälkeen olen tehnyt pari pienehköä muutosta. Niistä merkittävin on se, etten imuroi enää koko kotia joka viikko. Alun perin olen ajatellut, että kun talo ei ole valtavan suuri, niin sen voi ihan hyvin imuroida kokonaan, kun kerran kaivaa imurin komerosta. Sittemmin, kun turhan työn välttäminen on alkanut tuntua entistä tärkeämmältä, olen muuttanut systeemiä niin, että vähiten imuroinnin tarpeessa olevat huoneet (kuten työhuone) imuroidaan vain joka toinen viikko. Tämä on ollut mielestäni hyvä muutos eikä ole vaikuttanut siisteystasoon millään näkyvällä tavalla.

Kerron tämän korostaakseni asiaa, jota koetin tuoda ilmi jo siivoussysteemiä esitellessäni: Juuri ne oman kodin siivoustarpeet on hyvä kartoittaa ja miettiä tarkkaan. Näin ei jää mitään siisteyden kannalta olennaista tekemättä, mutta toisaalta voi välttää turhaa työtä. Toimivat siivousrutiinit selkeyttävät ja helpottavat arkea hurjasti, ja onneksi niitä voi aina parannella, jos muutostarvetta ilmenee.

Siitä huolimatta, että olen aikoinaan esitellyt siivoussysteemini mielestäni varsin onnistuneesti ja selkeästi, on pari asiaa, jotka haluan siivouksesta vielä erikseen nostaa esiin.

Toinen näistä on se, etten ymmärrä, miksi monien kotitöissä lattia näyttelee niin suurta roolia. Voi olla, että olen tässä suhteessa omituinen, mutten ole koskaan kokenut omassa tai kenenkään muunkaan kodissa, että juuri lattian siisteystaso vaikuttaisi eniten viihtyisyyteen. Totta kai se pistää silmään, jos lattia on kerta kaikkiaan törkyinen. Yleisesti ottaen siisteyteen kuitenkin vaikuttavat huomattavasti enemmän asiat kuten se, onko tavaroita hujan hajan, onko keittiö puhdas… Siksi olenkin ihmetellyt sitä, että monet saattavat imuroida ja mopata lattiaa hyvin säännöllisesti ja tunnollisesti – samalla, kun he katselevat kuukaudesta toiseen esimerkiksi samoja pöytien päällä olevia tavarakasoja. Ainakin omaan silmääni ne tavarakasat pistävät huomattavasti ikävämmin kuin se, jos lattialla on vähän koirankarvoja tai leivänmuruja.

Jos minulle heitettäisiin haaste siivota koti 15 minuutissa niin, että vaikutelma olisi sen jälkeen mahdollisimman siisti, tuskin edes koskisin imuriin. Tarkistaisin ensin, ettei mitään ylimääräisiä tavaroita loju missään ja sitten siivoaisin keittiön ja WC-tilat niin hyvin, kuin ehtisin. Lattioille en tekisi mitään muuta kuin poistaisin eteisestä mahdolliset näkyvät roskat harjalla ja rikkalapiolla.

Toisaalta tiedän, että monien makuun minä panostan lattioiden siisteyteen jopa erittäin vähän: enhän esim. moppaa kaikkia lattioita läpi kuin kahdesti vuodessa. Itse en pidä tätä liian vähäisenä määränä, koska tälläkään systeemillä minulla ei suinkaan ole mopatessani vastassa kovin likaisia lattioita. Ymmärrän sen, että tilanne voisi olla erilainen, jos talossa asuisi esimerkiksi pari sotkuista taaperoa sekä muutama iso koira, jotka pyyhältäisivät suoraan eteisestä märkine tassuineen koko talon läpi. Ei varmasti riittäisi kahdesti vuodessa moppaaminen! (Ja tässä päästään taas ydinasiaan: juuri sen oman kodin siivoustarpeiden arviointiin!)

Toinen asia, jonka haluan erikseen nostaa esiin, on keittiön siivoaminen ruoanlaiton yhteydessä. Korostin jo siivoussysteemiä esitellessäni sitä, että laitetaan heti tavarat paikoilleen ja siivotaan mahdolliset syntyvät sotkut saman tien. Ruoanlaitossa tämän merkitys näkyy erityisesti.

Olen huomannut, että tiettyyn ongelmaan tarjotaan joskus jopa sisustuksellisia ratkaisuja: on esimerkiksi kehuttu jotakin asuntoa, kun siellä saa kivasti oven kiinni keittiön ja ruokailutilan välistä, niin voi keskittyä ateriaan eikä tarvitse katsella keittiön sotkuja. Minä taas ihmettelen, miksi siellä keittiössä olisi jotakin sotkua. En tunnista tällaista ongelmaa lainkaan!

Kyse ei ole kokemattomuudesta. Olen vuosikausia laittanut ruokaa 5-7 kertaa viikossa, ja siis ihan laittamalla laittanut – en vain lämmittänyt valmisruokia. Uskon siis tietäväni, mistä puhun. Tiedän myös, että kun ruokaa laittaessaan noudattaa sitä periaatetta, että tavarat menevät heti käytön jälkeen paikalleen ja mahdolliset sotkut pyyhitään heti pois, niin ruoanlaiton päätteeksi keittiö on siisti.

Ruokaa ja ruoanlaittoa on tietysti monenlaista. Jos tekee yksin useamman ruokalajin illallista ja mahdollisesti vielä haastavia ruokia, voihan se olla hyvin kiireistä puuhaa! Jos kuitenkin mietitään arkisempaa ruoanlaittoa, itse ainakin törmään todella harvoin sellaiseen tilanteeseen, etten kerta kaikkiaan ehtisi siivota omia jälkiäni ruoanlaiton yhteydessä. Harva ruoka vaatii jatkuvaa huomiota vaan useimpiin ruokiin liittyy sellainen vaihe, kun ruoan kypsymistä odotetaan. Tässä välissä useimmiten ehtii paitsi tehdä salaatin ja kattaa pöydän, myös nostaa ruoka-aineet takaisin jääkaappiin, pyyhkiä työtasot ja laittaa ruoanvalmistuksessa käytetyt välineet tiskikoneeseen. Kun ruoka on valmis, myös keittiö on puhdas ja aterian jälkeen huomiota vaativat vain tiskit – ei sotkuinen keittiö.

Tämä on mielestäni paitsi hyvä esimerkki siitä, mitä jatkuva siisteyden ylläpito käytännössä tarkoittaa, myös sikäli tärkeä esimerkki, että monien kodissa ruoanlaitto on iso, jokapäiväinen osa kotitöitä. Ei siis ole lainkaan merkityksetöntä, millaiset rutiinit sen osalta on omaksuttu.

Sen toki myönnän, että itselläni on käytössä eräs väline, jonka puuttuminen mutkistaisi asioita – nimittäin astianpesukone. Paljon isompi kiirehän keittiön siivouksessa kieltämättä tulee, jos ruoan valmistumista odottaessaan pitää vielä käsin tiskata ruoanlaitossa käytetyt astiat. Olen kuitenkin tämänkin jossakin elämänvaiheessa kokeillut, ja sekin monesti onnistui. Kun vain sitoutuu siihen periaatteeseen, että keittiötä ei ole OK jättää sotkuiseksi vaan omat jäljet siivotaan mahdollisimman pian, kyllä se siisteys sieltä useimmiten löytyy – ja helpottaa arkea kummasti!

Sanon myös sen, että ellei sitä astianpesukonetta ole, kannattaa vakavissaan harkita sellaisen hankkimista. Minusta ei ole hyvä pyrkiä ratkaisemaan kaikkia arjen haasteita ostelemalla kaiken maailman juttuja. Jos kuitenkin kotona ylipäätään laitetaan ruokaa ja sinne voi astianpesukoneen sovittaa, se on mielestäni erittäin järkevä hankinta! Vaikka astiat eivät hyppää itsekseen koneeseen ja sieltä pois, joka tapauksessa astianpesukoneen täyttäminen ja tyhjentäminen on paljon pienitöisempää ja nopeampaa kuin käsin tiskaaminen – joka kaiken kukkuraksi on harvan lempipuuhaa… Kuten jo sanoin, asia on myös aika iso, koska useissa kodeissa tiskien käsittelyä sisältyy arkeen paljon. Tämä työmäärä tietysti kuukausien ja vuosien kuluessa vielä kertaantuu.

Tämähän alkoi jo kuulostaa maksetulta mainokselta… Kodinkonehankintasuosituksen lisäksi postauksen ydinajatus on ollut lähinnä tämä: Aiemmin esittelemäni siivoussysteemi on mielestäni edelleen hyvä ja toimiva. Aina vain parempi siitä tulee, kun jokainen sovittaa sen huolellisesti omiin tarpeisiinsa ja muistaa toteuttaa siisteyden ylläpitämisen myös ihan ruohonjuuritasolla.

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuvat congerdesign/CC0/Pixabay (ylempi) ja Karolina Grabowska/CC0/Pixabay (alempi)

koti oma-elama hyva-olo ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
 1. Hyviä ajatuksia! Tuo keittiön siistiminen ruoanlaiton tai leivonnan yhteydessä on asia joka kannatta vaivautua tekemään. Sitä saattaa olla niiden jälkeen jo väsynytkin eikä siistiminen siinä vaiheessa välttämättä huvita ollenkaan.
  Minulle siisteys tulee myös siitä että tavarat on paikoillaan, ei niinkään pölyttömyydestä. Iltaisin yritän vielä viimeisillä voimilla katsoa paikat järjestykseen sillä aamulla on kiva aloittaa päivä kun ei ome kaaos vastassa 😊

  1. Kiitos kommentistasi!

   Juuri näin. Usein on niin, että kun jaksaa ruoanlaiton tai pitkän päivän jälkeen vielä pienen hetken pinnistää ja siivota jälkensä, niin pidemmän päälle tämä hyvä tapa ja vaivannäkö palkitsee.

   Jokin pöly kirjakaapin päällä on minunkin silmissäni yksi vähiten häiritsevistä ja vähiten kodin yleisilmeeseen vaikuttavista asioista. Jokin raja tietysti siinä pölyisyydessäkin, mutta kyllä se häiritsee paljon aiemmin ja paljon enemmän, jos keittiö on siivoton tai koti näyttää siltä, kuin kaappien sisältö olisi räjähtänyt pitkin asuntoa.

 2. Minulla on kaksi paikkaa, tiskipöytä ja keittiönpöytä, joiden siistinä ollessa mikään ei häiritse minua ja koti tuntuu täysin siistiltä.
  Kun keittiönpöydällä ei ole kippoja, kuppeja tai muita ”ylimääräisiä” tavaroita ja tiskipöytä edes yrittää näyttää kiiltävältä (note to self: älä KOSKAAN hanki rosteripintaista tiskipöytää), niin kaikki muu menee hymyn kanssa ohi ärsytyskynnyksen.

  Lattioista meillä huolehtii Romppanen (en suostu enää elämään ilman roboimuria) ja enää ei paljaiden jalkojen alla pistele kissanhiekka. Luuttuamisen suhteen olen 100% samalla linjalla kanssasi.

  1. Kuten postauksestani varmaan välittyi, jaan kokemuksen siitä, että keittiön siisteystaso vaikuttaa hurjan paljon yleiseen siisteyden vaikutelmaan. Toinen erittäin tärkeä asia minulle on WC-tilojen siisteys. Jos nämä asiat ovat kunnossa, tilat eivät minun silmissäni helposti ole ainakaan vastenmielisen epäsiistit. (No, ehkä jokin koiran oksennus lattialla ja muut vastaavat ällöttävyydet ovat aika raskauttavia nekin…) Hujan hajan olevat tavarat toki vaikuttavat paljon yleisilmeeseen, mutta niihin ei liity niinkään epähygieenisyyden vaikutelmaa.

   Robotti-imuria en ole itse koskaan edes harkinnut. Käsittääkseni ne ovat aika laiskoja kiipeämään, ja meiltä kiivettävää löytyy. Täytynee siis kiivetä jatkossakin itse. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *