Elämäni aasta ööhön

Luin erästä blogia, jossa kirjoittaja oli kuvannut elämänsä tärkeitä asioita ja hetkiä aakkosin. Tiesin heti, että tämä on minun juttuni! Tänään pääsettekin kurkistamaan elämääni ihan aasta ööhön.

A

A niin kuin arki. Aivan ehdottomasti arki. Tämä oli minulle ehkä se kaikkein helpoin ja elämääni eniten ohjaava kirjainmerkitys: elän arjesta, arjessa on voimaa, arki kannattelee, arki on hyvä.

B

Ei ainakaan banaani. En ole koskaan pitänyt banaanista missään muodossa. Koskaan. Ikinä. Ei myöskään beige eikä baletti. Joten vastaan basilika. Yrtti, josta pidän ja jota osaan käyttää niissä kuudessa tai seitsemässä kotiruokalistan vaihtuvassa päivällisessä.

C

Helppo! Cafe Latte. Se minulle kahvien kuningatar, arjen pieni ja melko vaatimaton herkku. Se taltuttaa kahvinhimon, saa hyvälle mielelle ja tuo tullessaan kesän talvipakkasellakin. Cafe latten pitää olla kuuma, ja se juodaan aina lasista.

D

Data. Eli tieto, aineisto tai aineiston osa. Tohtoriopinnoissa erityisen tutuksi muodostunut käsite, joka on edelleen yksi tärkeimmistä työkäsitteistäni niin pää- kuin tutkimustyössäkin.

E

Elämännälkä. Twitterissä kysyttiin, miten määrittelisi sen, että on nuorekas ja tuntee olonsa nuorekkaaksi, vaikka olisikin jo keski-ikäinen. Vastasin elämännälkä. Se pitää otteessaan ja saa hymyilemään vielä 43-vuotiaanakin.

F

Saako sanoa kaksi? Farkut ja flaksi. Molempien suhteen on elämässä käynyt melko hyvin: kaapissa on ollut parhaimmillaan 32 paria farkkuja (joten voinee sanoa, että olen farkkufriikki) ja olen saanut ihanan miehen ja perheen sekä saavuttanut unelmaduunin. Melkoinen flaksi!

G

Grafiikka. Graafisuus. Graafinen suunnittelija. Pidän grafiikasta ja graafisuudesta, haluaisin jonain päivänä olla visuaalisesti taitava graafinen suunnittelija – unelmiahan pitää olla?

H

Hymy. Usein kasvoilla. Niin pieni mutta merkityksellinen ele.

I

Ilo. Iloitsen tosi pienestä ja usein. Löydän ympäriltäni paljon iloisia asioita ilman sen kummempaa etsimistä.

J

Jos. Aina on olemassa vaihtoehto, aina on olemassa yksi pieni jos. Tykkään jossittella. Mitä jos…? Kumman valitsisit, jos…? Jos en kirjaisi jiiksi jossia, sanoisin jauheliha.

K

K niin kuin kesä. En usko, että tämä tarvitsee selityksiä.

L

Lapset. Kolme maailman tärkeintä. Kolme niin erilaista. Kolme älykästä, avointa, uteliasta ja seikkailunhaluista ihmisen puolikasta.

M

Koska mainitsin älläksi lapset enkä luovuutta, vastaan tähän mielikuvitus. Kaikkea tekemistäni ohjaa vahva ja vallaton luovuus, ja mielikuvitukseni on aina ollut vertaansa vailla. Idearikkaaksikin kutsuvat.

N

Noppa. Elämä on joskus – ellei aina – arpapeliä.

O

Oivallukset. Mitä olisikaan elämä ilman oivalluksia? Eräs opettajani sanoi aikanaan, että oivaltaminen on älykkyyttä.

P

Pedagogiikka. Opettajan työssä läsnä päivittäin. Työtä ohjaava oppi.

Q

Pahin kirjain. En keksi mitään järkevää. Quinkas suu nyt pannaan?

R

Reaktiot. Toiminnot, jotka jokin ulkoinen tai sisäinen ärsyke aiheuttaa. Esimerkiksi rakkaus, raivostuminen, ratkaisut, refleksit, räkänauru. Suuria tunteita.

S

Suomen kieli. Äidinkieli. Olen aina pitänyt suomen kielestä, kielioppi ja kirjoittaminen ovat kiehtoneet minua niin kauan kuin muistan.

T

Työ, toivo ja tiskipöytä. En pysty sanomaan vain yhtä. Nämä kolme tärkeää t-kirjainta ovat vahvasti hyvän arjen ja elämännälän takana. Säännölliset ja minut hengissä pitävät treenit kuuluvat vahvasti samaan t-kastiin.

U

U-käännös. Käännös 180 astetta toiseen – vastakkaiseen – suuntaan. Vaikka olen suunnitelmallinen ja tekemiselläni on tuttu ja turvallinen suunta, minusta elämässä pitää olla myös tietty määrä u-käännöksiä. U-käännös on rohkeutta, mahdollisuuksia ja uusia seikkailuja.

V

Viestintä. Liittyy vahvasti s-kirjaimeen. Liittyy vahvasti myös työhön. Ja erityisen vahvasti unelmiin. Ehkä jonain päivänä opiskelen viestintää, kieltä tai esimerkiksi mainonnan suunnittelua. Jotain.

W

Wash and wear. Silittämättä käyttövalmis. Silittämättä siisti. Aika kiva. Sopii mukavuudenhaluiselle ja silitystä karttavalle naiselle erinomaisen hyvin.

X

X-kromosomi. Naissukupuoli XX. Ehkä kaikkien eniten minua ohjaava tekijä, vaikken koekaan sukupuolen taustamuuttujana paljonkaan vaikuttavan tekemisiini. No, ehkä raskaus ja synnytys ovat tässä sellaisia, joihin se vahvasti ja varmasti on vaikuttanut. Yhdenlainen elämän perusta, jo hedelmöityshetkellä minulle määrätty.

Z

Zkippaan.

Y

Yöuni. Ei virkeää päivää ilman kunnollisia yöunia. Itselleni riittää kuusi tuntia, seitsemän on erittäin hyvä ja riittävä, mutta yli kahdeksan tunnin unien jälkeen ajatus laahaa.

Å

Åbo. Kotikaupunki på svenska. Täältä ei ole kiire pois.

Ä

Hieman kliseisesti äiti. Vahva naispersoona. Kasvattaja. Kokija. Näkijä. Tukija. Tekijä.

Ö

Öinen taivas kesäyönä. Rakastan kesää. Tarvitsen valoa. Kesäyön taivas on kaunis ja valoisa.

Siinähän ne. Voit lukea minusta lisää seuraavista, aiemmin kirjoittamistani esittelyposteista:

Kuka minä olen?

Kymmenen faktaa minusta

Millaiselta sinun elämäsi aakkoset näyttävät? Lukisin niistä mielelläni!

Tähän on tultu

Minna

Kuva: Arto Arvilahti

puheenaiheet oma-elama hopsoa
Kommentit (7)
  1. Oudoimmat asiat minusta – Tähän on tultu | Lily
    13.4.2021, 17:12

    […] aiemmin kertonut kymmenen faktaa itsestäni ja laatinut elämäni aakkoset. Nyt pääsette tutustumaan minuun oudoimpien itseeni liittyvien asioiden, tekemisten ja tapojeni […]

  2. Kiitos, Siiri-pilketta kommentistasi. N oli itselle melko helppo kirjain, jostain syystä, vaikka sen takaa ei niin”tavallinen” sana ja ajatus löydykään 🙂

    Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *