Chick Lit -bloggarin aakkoset

Emma Bridgewater_new branding.JPGTässä se nyt on, britti-chick litin ystävät, ihka oikea Emma Bridgewaterin suunnittelema AGA-kaasuliesi!  Kuva: Gasum

Bongasin SweetMayn blogista mahtavan haasteen, eli bloggarin aakkoset. Koska omassa blogissani kirjoittelen usein chick litistä, päätin vastata haasteeseen muodossa Chick Lit -bloggarin aakkoset.

A

AGA-kaasuliesi. Jokaisen britti-chick lit-sankarittaren unelma. Leivonta, oman kahvilan perustaminen, kuppikakut, kaupungista maalle muutto ovat 2010-luvulla britti-chick litin vallanneita ilmiöitä. Nyt ei haaveilla miehistä, nyt haaveillaan AGA-liedestä. 

AHERN, Cecilia. Suosittu irlantilainen chick lit -kirjailija ja  Irlannin entisen pääministerin tytär. Irlannin luetuimpia kirjailijoita. Ahern on kirjoittanut muun muassa kirjat P.S. Rakastan sinua ja Tapaaminen Elämän kanssa. Kirjailija on käsikirjoittanut myös televisioon hulvattoman Samantha-komediasarjan.

AUSTEN, Jane. Chick litin esiäiti, joka loistavalla tarinankerronnallaan, osuvilla ihmiskuvillaan ja ajattomilla hahmoillaan koukuttaa lukijoita vuosisadasta toiseen. Bridget Jones noudattaa Ylpeyttä ja ennakkoluuloa jopa juonirakenteeltaan. Useissa brittichick lit -romaaneissa viitataan Austeniin, hänen romaaneihinsa tai luomiinsa henkilöihin ainakin kerran.

B

BLACKBERRY oli nousukauden chick lit -kirjoissa pakollinen varuste. 

BRITTI-chick lit. Salainen paheeni ja lempikirjallisuudenlajini. Humoristista, hauskaa, hulvatonta ja lämminhenkistä kirjallisuutta, jossa itseironinen naispäähenkilö itseään etsiessään sählää ja joutuu usein hullunkurisiin tilanteisiin. Poikkeaa merkittävästi esimerkiksi amerikkalaisesta chick litistä. 

C

COLGAN, Jenny. ”Leivonta-chick litiin” erikoistunut kirjailija. Colganin kirjat, kuten Christmas at the Cupcake Cafe sisältävät lämminhenkisen tarinan lisäksi vastustamattoman herkullisia ja erittäin toimivia leivontareseptejä.

D

DARCY Mr /Mark. Unelmien miehiä. Ensimmäinen Elizabeth Bennetin, toinen Bridget Jonesin. Ensimmäinen eli ilmeisesti elämänsä onnellisena loppuun Pemberleyn kartanossaan yhdessä Elizabethinsa kanssa, toinen koki karun lopun. Jäyhiä, ylpeitä ja kerrassaan vastustamattomia miehiä. Etenkin Colin Firthin ruumiillistamina, heh…

E

ETEVÄ. Parhaimmat chick lit -kirjailijat yhdistävät kirjoissaan etevästi huumorin, lämminhenkisyyden, mukaansatempaisevan juonen sekä osuvat, hauskat ja samaistuttavat hahmot. Kököimmillään resepti lässähtää kuin pannukakku, erityisesti silloin, jos huumori ei ole hallussa ja hahmot ovat liian keinotekoisia. 

F

FIELDING, Helen. Kirjailija, jonka tunnetuin luomus on Bridget Jones. Loi hahmon alun perin sanomalehtikolumnia varten, jossa häntä pyydettiin kirjoittamaan omasta elämästään kolmekymppisenä sinkkuna Lontoossa. Nappasi juonen Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo -romaanista, jonka tv-versiota katseli samoihin aikoihin televisiosta. Colin Firthin Mr Darcy teki kirjailijaan niin lähtemättömän vaikutuksen, että teki Mark Darcysta tämän esittämän Mr Darcyn kopion.

G

GAAH! Bridget Jonesin suosikkihuudahdus kirjasarjan tuoreimmassa osassa. 

GRANT, Hugh. Esittää Bridget Jonesin -elokuvaversioissa hänen pomoaan / satunnaista miesystäväänsä Daniel Cleaveria. Miespääosassa Ang Leen elokuvasovituksessa Jane Austenin romaanista Järki ja tunteet. 

H

HIMOSHOPPAAJA. Sophie Kinsellan luoman chick lit -kirjasarjan päähenkilö Becky Bloomwood. Kuten chick litillä on tapana, sarjan kirjat kuvastavat hyvin omaa aikaansa, tässä tapauksessa 2000-luvun alkua, jolloin taantumasta ei ollut vielä tietoakaan. Kirjasta tehtiin myös erittäin epäonnistunut elokuvaversio, jolla ei ollut mitään tekemistä kirjasarjan kanssa. 

HIMSELF. Marian Keyesin aviomies. Tuttu Marianin faneille. 

HUUMORI. Britti-chick litin olennaisin piirre. Kuten myös hulvattomuus, hauskuus ja kaikenlainen sähellys.

I

Irtautuminen arjesta. Lukuhetken tärkein piirre ja syy, miksi luen chick litiä. 

IRLANTI. Monen mahtavan chick lit-kirjailijan kotimaa. Irkkuchicklitin ominaisin piirre on hulvaton huumori ja lämminhenkisyys. 

J

JONES, Bridget. Aloitti seikkailunsa kolmikymppisenä alati sähläilevänä sinkkuna The Independent -sanomalehden kolumneissa 1990 -luvun puolessa välissä. Sai siellä lapsen ex-pomonsa Daniel Cleaverin kanssa 15.6.2006. Vastikään ilmestyneessä kolmannessa Bridget Jones -kirjassa Mad About the Boy on 51-vuotias leski ja kahden lapsen yksinhuoltaja, puoliso Mark Darcyn kuoltua työtapaturmassa. Tässä kirjassa Mark Darcy on molempien lasten isä. Darcyn kuolemasta nousi erityisesti Britanniassa valtava kohu.

K

KEYES, Marian. Lempikirjailijani. Irlantilainen kirjailija, joka on kirjoittanut muun muassa teokset Watermelon, Rachel’s Holiday, The Brighest Star in the Sky sekä leivontakirjan Saved by Cake. Keyesin kirjat tulvivat lämminhenkistä ja hersyvää irlantilaishuumoria, mutta hänen kirjoissaan käsitellään myös vakavia teemoja, kuten lapsettomuutta, alkoholismia ja masennusta, joista kirjailija on kärsinyt itsekin. 

KUPPIKAKUT. Suosittu chick lit -teema. Vai mitä sanoisit näistä? Meet me at the Cupcake Cafe, Cupcakes at Carringtons, There’s More to Life Than Cupcakes tai The Cupcake Diaries?

L

LATTE. Kruunaa lukuhetken. Katso myös suklaa

M

MAASEUTU vs. METROPOLI. Britti-chick lit sijoittuu tätä nykyä useimmiten maaseudulle. Teemana on usein muutto kaupungilta maalle työn perässä, etsitään elämälle uutta alkua, halutaan pois oravanpyörästä, on menetetty taantuman takia työ kaupungissa jne, eli kuvasta jälleen ajan henkeä (katso myös Himoshoppaaja.)

MIES. Toisin kuin usein luullaan, chick litissä ei suinkaan läheskään aina juosta miehen perässä. Merkittävimpien chick lit -kirjailijoiden, kuten Marian Keyesin, Sophie Kinsellan, Cecelia Ahernin ja Jenny Colganin kirjoissa on se mahtava puoli, että kirjojen henkilöt ikääntyvät kirjailijoidensa mukana (tässä taitaa päteä se vanha sääntö, että kirjoita siitä, mistä tiedät?). Näin ollen heidän uusimmissa kirjoissaan se mies usein on jo, ja teoksissa käsitellään kolme-nelikymppisille ajankohtaisempia asioita, kuten työtä, parisuhdetta, suhdetta läheisiin jne. 

MUKI teetä. Toimii samoin kuin latte. Sateisena iltana hyvän kirjan ja villasukkien kanssa voittamaton yhdistelmä. 

N

NAINEN. Yleensä chick litin päähenkilö, jonka elämää käsitellään huumorilla ja lämmöllä.

O

OITIS. Hyvä chick lit, kuten Marian Keyesin tai Jenny Colganin uutuus on pakko lukea heti, vaikka olisikin jo joku toinen hyvä kirja kesken. 

P

PARAS. Hyviä chick lit -kirjailijoita on monia. Omia suosikkejani ovat Jenny Colgan, Lynda Renham ja Ruth Saberton (sekä tietysti myös Sophie Kinsella ja Cecelia Ahern). Mutta kuka on paras? Vastaus on helppo.Lajin pioneeri ja ehdoton kuningatar on mielestäni ehdottomasti Marian Keyes. 

Q

QWERTY-näppäimistö. Tuiki tarpeellinen niin bloggaajalle kuin kirjailijallekin, luulisin. 

R

RENHAM, Lynda. Kirjoittaa hulvatonta kreisikomediaa, jota lukiessa ei naama pysy kauaa peruslukemilla. Julkaissut muun muassa kirjat Croissants and Jam, Coconuts and Wonderbras (jossa jälkimmäisillä pelastuttiin monesta tukalasta tilanteesta, kuten tyhjennettiin vettä veneestä) sekä The Valentine Day and Other Diablical Liberties.) 

S

SABERTON, Ruth. Hieman Lynda Renhamin kaltainen, kreisikomediaa kirjoittaja kirjailija. Kirjan Katy Carter Wants A Hero kiistatta paras hahmo on vastustamattoman ihana hummeri Pinchy. Sekä Sabertonin että Renhamin sankarittaret ovat Bridget Jonesin selviä manttelinperijöitä.

SALANIMI. Moni chick lit -kirjailija kirjoittaa erityyppisiä kirjoja usealla eri salanimellä. Esimerkiski Sophie Kinsella kirjoittaa nimellä Madeleine Wickham ja Ruth Saberton nimillä Holly Cavendish ja Jessica Fox. 

SUKLAA. Kruunaa lukuhetken. Ja televisiohetken. Ja minkä tahansa hetken. Myös työpäivän. 

SUOMENNOKSET. Chick lit -kirjoja käännetään suomeksi vain vähän ja yleensä niin kovalla kiirellä, että ne menettävät usein paljon. Kannattaa siis ehdottomasti lukea nämä kirjat alkukielellä aina kuin voi! 

T

TEE. Fancy a cup? A nice cup of tea auttaa tunnetusti vähän kaikkeen. Suosittu juoma niin brittichick litissä kuin kirjojen seurana. 

U

UUTUUS. Kirjauutuuksia odottaa aina innolla! Bridget Jones oli itselleni syksyn odotetuin uutuus, mutta ennen joulua ilmestyvät vielä Jenny Colganin ja Cecelia Ahernin uusimmat… 

V

VILLASUKAT. Mieluiten äidin kutomat. Kruunaavat lukuhetken.

W

WALSHin perhe. Marian Keyesin romaaneissa esiintyvä hulvaton irlantilainen perhe.

WATERSTONES. Ihana brittiläinen kirjamyymäläketju, jossa chick litiä on tarjolla seinäkaupalla. 

X

XMAS eli joulu. Tällöin kukoistaa eräs chick litin suosituimmista alagenreistä, eli joulu-chick lit. Joulun aikaan ilmestyy pinoittain ihanaa, jouluteemaista chick litiä.Villasukat jalkaan, mukillinen glögiä käteen ja ei kun lukemaan! 

Y

YKSINYRITTÄJÄ. Yhä useammin britti-chick lit -romaaneissa ryhdytään yksinyrittäjiksi. Milloin perustetaan oma kuppikakkupuoti, milloin ryhdytään laukkusuunnittelijoiksi, milloin peritään isoäidin karamellipuoti maaseudulla. Sitten menestytään tai ei.

Z

ZZzzzzz… Joskus on pakko malttaa nukkua, vaikka menossa olisi miten hyvä kirja.

Ä

ÄITI. Tärkeä niin tosielämässä kuin chick litissäkin. Chick litin paras äitihahmo on ehdottomasti Marian Keyesin kirjojen irlantilainen Mammy Walsh.

Ö

Ööö… Chick lit -sankarittaret sekoilevat usein sanoissaan. Tuttu tunne itse kullekin.

 

 

 

 

 

 

Kommentit (8)
  1. Blackberry Suomeksi | Ls24 Uutiset
    7.8.2020, 08:49

    […] Chick Lit -bloggarin aakkoset – Tuhat ja yksi kirjaa | Lily – Chick Lit -bloggarin aakkoset – Tuhat ja yksi kirjaa | Lily – Chick lit -kirjoja käännetään suomeksi vain vähän ja yleensä niin kovalla kiirellä, että ne menettävät usein paljon. Kannattaa siis ehdottomasti lukea nämä kirjat alkukielellä aina kuin voi!. […]

  2. Lit Suomeksi | Mtv 3 Uutiset
    18.5.2020, 20:40

    […] Chick Lit -bloggarin aakkoset – Tuhat ja yksi kirjaa | Lily – Chick lit -kirjoja käännetään suomeksi vain vähän ja yleensä niin kovalla kiirellä, että ne menettävät usein paljon. Kannattaa siis ehdottomasti lukea nämä kirjat alkukielellä aina kuin voi!. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *