Colin Firthiä etsimässä

Finding Colin Firth Pan MacMillan.jpg

’I’m fully aware that if I were to change professions tomorrow, become an astronaut and be the first man to land on Mars, the headlines in the newspapers would read: ”Mr Darcy Lands on Mars”.’

– Colin Firth

Mikä:

Mia March – Finding Colin Firth ( A Novel) 

Amerikkalainen chick lit -romaani, joka paljastuu syvällisemmäksi kuin mitä ensisilmäyksellä voisi kuvitella.

Mistä kertoo:

Kolme eri-ikäistä naista, joilla on enemmän tai vähemmän intohimoinen suhde Colin Firthiin, eksyy pieneen amerikkalaiseen kaupunkiin, jossa filmataan näyttelijän uusinta elokuvaa. 

Veronica Russo on palannut kotikaupunkiinsa tarjoilijaksi kahvilaan, jossa myydään hänen leipomiaan, toinen toistaan makuhermoja hivelempiä piirakoita. Osa asiakkaista uskoo, että Veronican leipomuksilla on ”taianomaisia” ominaisuuksia. 

Bea Crane on vastavalmistunut opiskelija, jonka elämä muuttuu kertaheitolla, kun hän saa kirjeen – edesmenneeltä äidiltään.

Gemma Hendricks on uraa luova piinkova newyorkilainen journalisti, jolle ajatus miehen kotikaupunkiin, anopin naapuriksi muuttamisesta aiheuttaa lähinnä hengitysvaikeuksia. 

Kun kirjan kantta ja jokaisen luvun alkua koristavat Colin Firthin kasvojen ääriviivat – vieläpä Mr Darcya esittävän Colin Firthin kasvot – niin voisi hyvin kuvitella kirjan pääteeman olevan mies itse. Ja tarinan olevan hyvinkin hilpeä. Etenkin kun se vieläpä alkaa hulvattomalla lainauksella mieheltä itseltään (joka ei pääse Mr Darcyn roolista eroon vaikka voissa paistaisi). 

Olikin siis suuri yllätys, ettei näyttelijällä itsellään tarinassa kovin suurta merkitystä olekaan. Sitäkin suurempi yllätys oli miten syviin vesiin tarinassa mennään.

Pääteemoiksi kun paljastuivatkin Colinin sijaan adoptio, teiniraskaudet, aviokriisi ja vaikeat suhteet omiin vanhempiin. Toki tarinaa oli keventämässä myös kepeämpiä piirteitä, kuten Colin Firth -fanikerholaiset ”Happiness is Colin Firth” teepaitoineen, Colin Firth -elokuvamarathonit sekä Veronica Russon ihanien leivonnaisten kuvaukset. (Harmillisesti kirjassa on mukana vain yksi varsinainen resepti, mutta se kyllä sitten kruunaakin koko kirjan). 

Luin kirjaa tilanteessa, jossa olisin kaivannut jotain *todella piristävää* luettavaa. Sellaiseen tilanteeseen Mia Marchin kirja tuntui välillä jopa liian vakavalta. Ei mitään hulvatonta chick litiä siis (oletteko muuten huomanneet, miten ”radikaalisti” amerikkalainen ja brittiläinen chick lit poikkeavat toisistaan? Amerikkalainen chick lit on usein melko naivia ja sisältää vain harvoin hilpeää huumoria. Eikä näin ollen tarkemmin ajateltuna ole siis oikeastaan chick litiä ollenkaan).

Myös kirjan nimi ja kansi tuntuivat ensin jotenkin ”huijaukselta”. Ne kun tuntuivat lupaavan jotain aivan muuta – romantiikkaa ja huumoria –  kuin mistä tarinassa lopulta oli kyse. Mutta kun kirjalle antoi tilaisuuden, se kyllä lunasti paikkansa ja tempaisi mukaansa. Kirjaa lukiessa tulee väistämättä pohdittua vakavia teemoja, joten kannattaa varata tämä sellaiseen hetkeen, jolloin ei kaipaa mitään kepeää huumoripläjäystä. Kirjan loppua kohden tunnelma kevenee ja viimeinen luku on sitten jo aikamoista mannaa Colin Firthiä kaivanneillekin! 

Kenelle:

Kaikille yllä olevista teemoista sekä Colin Firthistä, leipomisesta ja amerikkalaisesta chick litistä kiinnostuneille. Joka ei siis oikeastaan olekaan chick litiä. Hmm… 

Lukutae:

Kirjan lukemisen jälkeen haluat takuuvarmasti pitää Colin Firth -elokuvamarathonin ja leipoa ainakin muutaman kirjassa mainituista ihanista piiraista! Itse aion kokeilla ainakin shoofly pieta sekä sitä, jonka resepti löytyy kirjan lopusta… (ei nyt paljasteta tässä kaikkea). 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *