Haastattelussa Etelä-Afrikan Marian Keyes

Fiona Snyckers.jpg

Kuva: Modjaji Books

Fiona Snyckers on Etelä-Afrikan suosituin chick lit -kirjailija, jonka käsialaa on valloittava Trinity -sarja. Fiona on myös arvostettu toimittaja ja kolmen lapsen äiti. Johannesburgissa asuvaan perheeseen kuuluu niin ikään neljä kissaa.

Kirjoitin Trinity-kirjoista blogissani viime sunnuntaina, koska toivoisin kovasti myös suomalaisten lukijoiden löytävän ne. Hauskojen ja mukaansatempaavien kirjojen päähenkilö Trinity on kuin Himoshopppaajan tai Bridget Jonesin nuorempi versio. Kirjoissa kuitenkin sivutaan myös tummempia sävyjä, kuten anoreksiaa, parisuhdeväkivaltaa, muukalaispelkoa ja rasismia. Fiona Snyckers on siis Etelä-Afrikan vastine Marian Keyesille!

Pari päivää sitten haastattelin Fionaa blogiani varten. Lue siis, mitä kirjailija itse ajattelee päähenkilöstään, työstään ja chick litistä!

1. Miten Trinityn hahmo syntyi?

Minua askarrutti apartheidin jälkeinen sukupolvi. Nuoret, jotka syntyivät apartheid-järjestelmän purkamisen jälkeen, tai jotka olivat liian nuoria muistaakseen tuon ajan. Olivatko he omaksuneet vanhempiensa sukupolven arvot? Vai keskittyivätkö he pikemminkin tulevaisuuteen? Trinity on minun tapani pohdiskella tätä uutta sukupolvea. 

2. Trinity on eurooppalaisia ja amerikkalaisia chick lit -sisaruksiaan nuorempi (Team Trinityssä hän on 16-vuotias ja Trinity on Airissa 23-vuotias). Haluaisitko missään vaiheessa kirjoittaa vanhemmasta chick lit -sankarittaresta?

Haluaisin seurata Trinityn aikuistumista ainakin kolmekymppiseksi asti!

3. Chick lit -termi herättää jos jonkinmoisia intohimoja puolesta ja vastaan. Onko näin myös Etelä-Afrikassa?

Kyllä! Se on monien mielestä alentava termi. Itse en pidä sitä sellaisena. Mielestäni se on käypä termi kuvaamaan tietyn tyylistä, kevyttä naistenkirjallisuutta. Chick lit -termin alla on julkaistu paljon todella hyvää kirjallisuutta. Esimerkiksi Marian Keyes ja Jennifer Weiner onnistuvat sisällyttämään hauskoihin ja humoristisiin kirjoihinsa myös paljon yhteiskuntakritiikkiä.

4. Onko chick lit suosittu lajityyppi Etelä-Afrikassa? 

Chick litiä luetaan edelleen paljon, vaikkei se olekaan täällä enää yhtä suosittua kuin vielä 10 vuotta sitten. Eteläafrikkalaista chick litiä kirjoitetaan vain vähän, joten chick lit-addiktien on luettava pääasiassa ulkomaalaisia kirjoja. 

5. Mistä pidät eniten: chick litin, nuorille aikuisille suunnatun, vai aikuisille suunnatun kirjatun kirjoittamisesta?

Pidän eniten siitä, mitä olen milloinkin kirjoittamassa! Nuorille aikuisille kirjoittaminen ei ole minulle yhtä luontaista kuin monille muille kirjailijoille. Team Trinityn kirjoittamisesta pidin kyllä kovasti ja tulen todennäköisesti kirjoittamaan teini-ikäisestä Trinitystä vielä toisenkin kirjan.

6. Minkä parissa työskentelet nyt? Onko työn alla kenties Trinity-sarjan neljäs osa…?

Kirjoitan parhaillaan tarinaa äideistä ja tyttäristä yksityiskoulujen erittäin kilpailuhenkisessä maailmassa, jossa tunteet käyvät usein todella kuumina. Trinity-sarjaan tulee kyllä ehdottomasti jatkoa. Todennäköisesti jatkan suoraan siitä, mihin Team Trinity päättyi.

7. Entä tuletko joskus kirjoittamaan jatkoa myös Trinity on Airille, eli kirjoittamaan Trinityn aikuiselämästä?

Ehdottomasti! Tiedän jo täsmälleen, miten Trinityn ja hänen poikaystävänsä Faroukin suhde tulee kehittymään…

8. Ketkä ovat lempikirjailijoitasi chick litin saralla?

Marian Keyes, Sophie Kinsella, Carole Matthews, Jane Green ja Jennifer Weiner.

Kiitos haastattelusta!

Kiitos itsellesi, se oli ilo!

 

Suomessa Fiona Snyckersin kirjoja myyvät ainakin Adlibris ja cdon.com

Kommentit (2)
  1. Kiitos kovasti! 🙂 Sähköpostin välityksellä tosiaan haastattelin. Kysymyksiä olisi ollut loputtomasti… 

  2. Tosi hienoo, että oot päässyt tämmösen haastattelun tekemään! Teitkö tän sähköpostin välityksellä? 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *