Chick litin trendikkäin sankaritar on nyt seniori!

täytekakku photorack.jpg

                      Nykypäivän debytantit niiaavat kakulle. Juu.              Kuva: Photorack

Mummot ovat muotia! Tai milloinkas he eivät sitä olisi, mutta nyt seniorit ovat chic myös chick lit -kirjallisuudessa. Kyllä vain. Parin viime vuoden aikana on ilmestynyt runsaasti chick litiin luokiteltavia kirjoja, joissa tarinan varsinainen sankaritar on elegantti eläkeläinen.

Näissä romaaneissa liikutaan yleensä kahdessa tasossa: nykypäivässä ja seniorisankarittaren nuoruudessa. Nykypäivään sijoittuvissa jaksoissa vanhempi rouva kohtaa nuoremman naisen (lapsenlapsi, etäinen sukulainen, täysin uusi tuttavuus), joka saa tämän pikku hiljaa avautumaan salaperäisestä menneisyydestään. (Ehkä aivan yllättää ei ole, että seniorin menneisyyteen yleensä liittyy elämää suurempi, mutta sitten syystä tai toisesta menetetty rakkaus. Sitten jännitetään läpi kirjan, olisiko mahdollista saattaa nämä elämän traagisesti erottamat vielä kerran yhteen, vai onko jo liian myöhäistä, kun sitä ikääkin jo on).

Eräs kiehtovimmista tämän lajin kirjoista on Tasmina Perryn brittiaateliston debytanttiperinteestä kertova The Proposal. Debytantit olivat siis aatelisia nuoria naisia, jotka esiteltiin hovissa näiden aikuisuuden kynnyksellä. Esittelytilaisuus avasi Lontoon seurapiirikauden ja debytanteille se merkitsikin paitsi astumista Lontoon seurapiireihin, tilaisuutta napata itselleen mahdollisimman hyvä (lue: yläluokkainen) aviopuoliso. Debytanttiperinne lopettiin vuonna 1958 Kuningatar Elisabetin päätöksestä. The Proposalin päähenkilö, Georgia Hamilton, onkin debytantti juuri tätä viimeistä vuosikertaa. Ja kuten tämän lajityypin kirjoihin kuuluu, myös Georgian menneisyyteen kätkeytyy salaisuus. 

The Proposal on ajatuksia herättävä, hienostunut ja koukuttava kirja. Koskettavakin ja ainakin minä tirautin lopussa muutaman kyyneleen, joten ehkäpä nenäliinapakkauskin kannattaa viereen varata. 

Seniori-ikäisiä chick lit -sankarittaria löydät myös seuraavista kirjoista:

Jenny Colgan: Rosie Hopkins’s Sweetshop of Dreams ja The Loveliest Chocolate Shop in Paris (varaa jälkimmäiseen paljon suklaata ja nenäliinapaketti)

Jojo Moyes: The Ship of Brides (perustuu tositapahtumiin)

Kahtleen Tessaro: The Perfume Collector (koukuttaa tarinan lisäksi hajuveden historialla)

Louise Walters: Mrs Sinclair’s Suitcase 

Mary Simses: The Irresistible Blueberry Bakeshop & Café

Veronica Henry: A Night on the Orient Express

 

Tasmina Perry-isompi.jpg

                           Tasmina Perry ei ole vielä seniori-ikäinen, mutta erittäin pätevä kirjailija kuitenkin.

                          Kuva: headline.co.uk

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *