Eteläafrikkalaista chick litiä: sinkkuelämää Johannesburgissa

CoverFront_TeamTrinity_96dpi.jpg

Kuva: Modjadji Books

Suomessa ollaan chick litin saralla vielä aika untuvikkoja. Muualla maailmassa chick litiä on kuitenkin kirjoitettu jo…noh, maailman sivu. 

Etelä-Afrikan vastine Himoshoppaajalle on Fiona Snyckersin Trinity. Kirjasarjan päähenkilö on Trinity Luhabe, shoppailuhullu sinkkutyttö Johannesburgista. 

Mutta kun isä on ollut Nelson Mandelan vankilatoveri Robben Islandilla ja äiti valkoihoinen aktivisti rasisminvastaisessa taistelussa, ei Trinitynkään elämä ole ollut sieltä normaaleimmasta päästä. Isä on nimittäin sen tason kansallissankari, että hänet tunnistetaan missä vain. Isän lisäksi tunnistetaan myös tytär, ainakin heti kun hänen sukunimensä paljastuu.

Kirjasarjan ensimmäisessä osassa Trinity Rising parikymppinen Trinity lähtee opiskelemaan yliopistoon. Hän haluaisi viettää aivan normaalia opiskelijaelämää, mutta kuuluisan taustan vuoksi sulautuminen muiden joukkoon ei onnistukaan aivan tuosta vain. Säheltämiseen taipuvaista Trinityä kiinnostaisi lähinnä shoppailu ja komeat kundit, mutta opettajat tuntuvan odottavan suuren miehen tyttäreltä huomattavasti suurempia tekoja (kuten ehtimisen luennoille ajoissa).  

Trinity Rising on hauska, mukaansa tempaava kirja, johon eksoottinen tapahtumapaikka ja afrikaansinkieliset termit tuovat mukavasti tunnelmaa.

Sarjan toisessa osassa Trinity on Air Trinity on valmistunut yliopistosta ja etsii epätoivoisesti töitä Johannesburgista. Kun unelmatyöpaikka radio-ohjelmassa, ihana poikaystävä ja komea naapuri paljastuvat aivan muuksi kuin miltä ensikädeltä vaikuttaa, heittää Trinityn elämä kuperkeikkaa ja nainen tempautuu mukaan elämänsä seikkailuun.

Kirjasarjan ehdottomasti mielenkiintoisin osa on viime vuonna ilmestynyt Team Trinity. Se on kirjasarjan ensimmäinen, jossa käsitellään shoppailun ja treffailun lisäksi myös huomattavasti vakavampia teemoja, kuten rasismia ja Etelä-Afrikan historiaa. Ajallisesti kirja sijoittuu koko sarjan alkuun, eli Trinityn kouluaikaan eteläafrikkalaisessa sisäoppilaitoksessa. 

Trinityn vanhemmat lähtevät puoleksi vuodeksi ulkomaille maailmaa parantamaan. Siksi aikaa Trinity veljineen majoitetaan koulunsa asuntolaan. Ensi töikseen Trinity kohtaa asuntolassa valkoihoisen Jamesin, joka on rasisistisempi kuin yksikään Trinityn aikaisemmin tapaama ihminen. Jamesin asenteet ovat kuin peräisin vanhasta, apartheidin aikaisesta Etelä-Afrikasta. Trinityn nähdessään hän luulee tätä oitis siivoojaksi, mikä saa tytön tietysti raivoihinsa. Kovin retrostikin James pukeutuu, pojan vaatteet kun tuntuvat olevan suoraan 1950-luvulta. Ja miksi James häipyy aina kun Trinityn kaverit ovat paikalla?

Pian Trinity törmää unelmiensa mieheen, muutamaa vuotta itseään vanhempaan Zachiin. Ensin kaikki sujuu auvoisasti, mutta miksi normaalisti niin iloinen ja puhelias Trinity muuttuu pojan seurassa varjoksi omasta itsestään?

Fiona Snyckers käsittelee teinitytön maailmaa taitavasti ja mukaansatempaavasti. Läpi käydään niin ihastukset kuin itsetunto-ongelmat. Kaiken kruunaa salaperäisen koukuttava loppu, joka saa toivomaan mahdollisimman pikaista jatkoa!

Keitä siis itsellesi kannullinen rooibosia, leivo seuraksi melktert ja tempaudu mukaan Etelä-Afrikan Himoshoppaajan mielenkiintoiseen maailmaan! 

Fiona Snyckers: Team Trinity (Modjaji Books, 2013)

Fiona Snyckers: Trinity on Air (Jonathan Ball Publishers, 2010)

Fiona Snyckers: Trinity Rising (Jonathan Ball Publishers, 2008)

 

 

Kommentit (4)
 1. mansikkamaa
  23.3.2014, 08:44

  Mahtava vinkki, ei täysin perinteinen ympäristö ”romanttiselle sankarittarelle” 🙂

  1. Kiitos, ihana kuulla! Trinityn seikkailut Johannesburgin niin työ- kuin yöelämässä ovat kyllä tervetullut poikkeus chick litin maailmassa. 

 2. Kuulostaa kyllä hyvältä! 🙂

  Oliskohan toi historian kunnolla esille tuominen vasta kolmannessa kirjassa ihan tietoinen valinta, ettei tule leimattua liikaa yhteiskunnalliseksi kirjailijaksi? On helpompi ujuttaa pelkkää chick-litiä haluaville lukijoille vakavempiakin aiheita kun sitä ei tee heti ensimmäisessä kirjassa.

  1. Kiitos! 🙂 Ja erittäin hyvä pointti. Uskoisin, että juuri tällaisesta voisi olla kysymys. Olisi aivan ihanaa, jos suomalaiset lukijat löytäisivät nämä kirjat. Onhan Trinity toki – erityisesti tuossa uusimmassa osassa – peruschick lit-sankarittaria paljon nuorempi, mutta kirja oli niin hauska ja mukaansatempaava, että aikuinenkin jaksaa hyvin lukea. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *