Jojo Moyes: The One Plus One

The One plus One.jpg

Onko mitään ihanampaa kuin lempikirjailijan uusi chick lit- romaani? No kyllä on. Nimittäin lempikirjailijan uusi paksu chick lit-romaani! Moyesin yli 500-sivuinen uutuus The One Plus One on täyttä tavaraa alusta loppuun. Se käsittelee hyvin ajankohtaisia teemoja, kuten alati kasvavia yhteiskuntaluokkaeroja, koulukiusaamista, yksinhuoltajuutta ja taantumassa selviämistä.

Ed Nicholls on IT-miljonääri, jolle raha ei ole tuonut lohtua elämään, vaan sotkee sitä.

Jess Thomas on kahta työtä paiskova, sanavalmis yksinhuoltajaäiti, jonka elämännuorana on ”tehdä asiat itse ja selvitä elämästä turvautumatta muiden tukeen”. Rahat ovat tiukalla, joten on parasta säästää kaikesta mistä voi. Uusien vaatteiden sijaan vanhat parsitaan, matkoilla yövytään autossa ja ravintolassa syömisen sijaan hankitaan eväät ruokakaupan alekorista.

Nicky on teini-ikäinen gootti, jonka elämästä naapuruston pojat ovat tehneet helvettiä. 

Tanzie on Nickyn pikkusisko, matemaattinen lahjakkuus, jonka mielestä numerot ovat ihaninta maailmassa. 

Norman on Tanzien ja Nickyn valtava koira, joka ilahduttaa hurmaavalla luonteellaan ja vihastuttaa pahanhajuisilla ilmavaivoillaan.

Mitä tapahtuu, kun tämä poppoo joutuu matkustamaan samassa kyydissä vanhalla autonrakkineella Etelä-Englannista Skotlantiin?

Vaikka olen usein ylistämässä ihaniksi kirjoja, joihin olen oikein tykästynyt, harvoin käy kuitenkaan niin, että henkilöhahmoja ikävöi vielä pitkään tarinan loputtua. The One Plus One on kuitenkin kirjoitettu niin taitavasti, että hahmoihin huomaa lukukokemuksen loputtua kiintyneensä kuin omiin perheenjäseniin. Mitä mahtaakaan kuulua iki-ihanalle Normanille, Nickylle ja Tanzielle nyt?

Ei voi muuta kuin toivoa, että kirjalle ilmestyisi joskus jatko-osa. Sellaisten kirjoittaminen ei tosin ole ollut Jojo Moyesilla tapana, mutta kertahan se olisi ensimmäinenkin!

Tiesitkö tätä?

The One Plus One syntyi, kun Jojo Moyes halusi kirjoittaa matkatarinan, jossa totaalisen erilaiset ihmiset joutuvat väkisin viettämään aikaa toistensa seurassa. 

Moyesin kirja The Ship of Brides perustuu löyhästi kirjailijan isoäidin kokemuksiin toisessa maailmansodassa. 92-vuotias isoäiti piti kirjasta kovasti, mutta kohotteli kulmiaan Moyesin tarinaan lisäämille rohkeimmille kohtauksille.

Oletteko jo lukeneet Moyesin hurmaavaakin hurmaavamman kirjan The Last Letter From Your Lover? (Suomennos on saanut valitettavan kökön nimen Ole niin kiltti, älä rakasta häntä). Moyes laittoi kirjaa varten ilmoituksen paikalliseen sanomalehteen, jossa pyysi ihmisiä lähettämään hänelle näytteitä rakkauskirjeistä. Kirjailija aneli niitä myös ystäviltään ja sukulaisiltaan. Suosittelen tuota osittain 1960-luvulle sijoittuvaa kirjaa lämpimästi niin Mad Menin kuin ihanien rakkaustarinoiden ystäville!

Jojo Moyes: The One Plus One (Penguin, 2014)

Kuva: penguin.co.uk

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *