Isoisän kirjahyllystä: terveysvinkkejä 1910-luvulta

Isovanhempien kirjahyllyistä voi löytää aarteita. Sellainen on esimerkiksi isoisälleni kuulunut terveysopas Daily Ways to Health, joka on ilmestynyt vuonna 1910.

Kirja sisältää lukuisia terveysvinkkejä oikean hengitystavan opettelemisesta unettomuudesta pääsemiseen käytännön esimerkkien avulla, joista alla muutama:

Oikea hengistystapa rentouttaa ja auttaa rauhoittumaan:

Aivan oikein toimi se nuori nainen, joka kiivaan puhelinkeskustelun jälkeen huudahti: ”Tuo suulas naishenkilö sai minut lähes raivon partaalle! Nyt minun on lähdettävä ulos kävelylle ja hengitettävä hetkinen kaikessa rauhassa, jotta tyynnyn!”.

Unettomuudesta pääsee parhaiten, jos ei stressaa päivällä:

”Jos kiire on paholainen, kuten arabialaisessa sananlaskussa todetaan, niin huoli on paholaisen äiti tai paholaisen esikoinen. Ihmiset, jotka työskentelevät rauhallisemmin ja stressaavat vähemmän päivällä tarvitsevat vähemmän unta kuin ne, jotka kiirehtivät päivällä ympäriinsä kuin piru puhurissa. ”

Kirja sisältää myös jumppavinkin kuukauden jokaiselle päivälle. Jos siis tuntuu, että olet istunut tänään liikaa, mitä jos pitäisit pienen taukojumpan vuoden 1910 vinkin mukaan?

Hengitä nopeasti sisään ja nosta olkapäät ylös. Pidä olkapäät hetken ylhäällä. Vedä olkapäitä taakse ja laske ne alas, rintaa eteen työntäen. Kumarru samalla lantion kohdalta hieman eteenpäin. Pidä tämä eläväinen asento hetken aikaa. Hengitä sitten ulos ja rentouta olkapäät, mutta älä vyötärölihaksia.

Ja jos jumppaaminen ei huvita? Noh…kirjan viimeisellä sivulla muistutetaan, että ”olet toki vapaa laiminlyömään omaa terveyttäsi, mutta jos näin teet, olet paitsi moraaliton, myös huono kansalainen!”

 Emile M. Bishop: Daily Ways to Health (B.W. Huebsch, 1910) 

jumppaajat.jpg

Kuva: Daily Mail

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *