Koukuttava dystopia: THE LEGACY

The Legacy kansikuva.jpg

 

One man obsessed with power.

One woman prepared to sacrifice everything to stop him.

One war that changed the world.

Jokin aika sitten blogimeiliini tipahti jännä viesti: minua pyydettiin osallistumaan eteläafrikkalaisen kirjailija Melissa Delportin kirjablogikiertueelle. Kuka mitä häh ja JOO, JES, EHDOTTOMASTI taitavat kuvata ensireaktioitani melko osuvasti. En nimittäin ollut kuullut tästä kirjailijasta aiemmin mitään, kirjablogikiertue oli minulle aivan uusi ja vieras käsite, eikä kirjan nimi – The Legacy – sekään puolestaan tuntunut täysin omalta jutulta, jonkinlaisesta dystopiaromaanista kun ilmeisesti oli kyse. 

Silti tähän piti ehdottomasti osallistua. Olihan suuri kunnia tulla valituksi Suomen edustajana 76 blogia kattavalle, 2 kuukautta kestävälle kiertueelle. Ja mikä sitten on kirjablogikiertue? No sellainen, jossa kaikki tapahtuu virtuaalisesti, eikä kirjailija itse matkusta mihinkään. Blogikiertueelle osallistuvat blogit voivat kirja-arvostelun lisäksi halutessaan esimerkiksi haastatella kirjailijaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin varsinaisissa kirjailijatapaamisissa, joissa voi käydä kuten minulle Helen Fieldingin tai Antti Tuomaisen signeeraustilaisuuksissa. Käy kurkkaamassa jutun lopusta, mitä minä kirjailijalta kysyin!

Chick lit-bloggaajaana dystopiat, eli tulevaisuuteen sijoittuvat, epätoivottuja yhteiskuntia käsittelevät romaanit eivät tosiaan ole sitä kaikkein ominta alaa. Mutta niin vain kävi, että Delportin The Legacy vei minut täysin mukanaan. Lennokkaasti kirjoitettu, lukuisia yllätyskäänteitä sisältävä tarina on niin koukuttava, ettei sitä voi päästää käsistään. Hetkeksikään. Ei edes silloin kun tabletista uhkaa loppua akku. Lyhyestä kirja-arvostelu kaunis:  olin mennyttä bloggaajaa heti ensi riveiltä alkaen. 

Usein kirjoissa törmää suvantokohtiin, joissa miettii, että ”jaaha, tässä kohdin kirjailija on tarvinnut hetken tuumimistauon ja mennyt keittämään itselleen kupillisen kahvia. Suodatinkahvia tai lattea. Tai ehkäpä teetä, kirjailijasta riippuen.” Noh, tässä romaanissa ei suvantokohtia ole, vaan vauhdilla mennään alusta loppuun. Kirjaa lukiessa tuntuu melkein siltä, että kirjailija olisi kirjoittanut yli 300-sivuisen tarinansa yhdeltä istumalta, niin sujuvasti ja saumattomasti se etenee. Kirjoittamisen riemu suorastaan tulvii riveiltä (sanoisin paperilta, mutta kun tabletilta sitä luin…).

Ja mistäkö kirja sitten kertoo?  Alla pieni maistiainen, eli kirjan ensimmäiset rivit. No huh huh mikä alku, eikö vain? Jos jäit kerta heitolla koukkuun, kuten minä, kirjan saa tilattua esimerkiksi Amazonista (myös e-kirjana).

”World War Three began on the third day of September, the year 2016.

The war lasted twelve days. Twelve days was all it took for mankind to devastate the planet and almost eradicate the human race. No victor emerged from the ashes and billions lost their lives.

We survivors lived through the bleakest of winters. A primal existence became the new order, and the little that remained of our humanity hung in the balance.

Then one man stood up and changed the world. I believed, as did everyone else, that he was the hero of our time, the man who had saved us from our own demise. His name is Eric Dane and he is the President of the New United States of America.

He is also my husband, and my greatest enemy.”

The Legacy sijoittuu siis ydinsodan jälkeiseen Amerikkaan, jossa on jäljellä enää muutama asumiskelpoinen osavaltio. Niitä johtaa Chicagosta käsin tyranni nimeltä Eric Dane. Näiden osavaltioiden ulkopuolella toimii vastarintaliike. Se värvää palvelukseensa sisukkaan ja rohkean Rebecca Davisin. Naisen, joka ei ole enempää eikä vähempää kuin Amerikan presidentin puoliso…

Melissa Delport.jpg

Kysymyksiä kirjailijalle:

1. Miten päädyit kirjoittamaan juuri tästä aiheesta?

Olen suuri dystopia-fani ja luin paljon lajityypin kirjallisuutta ennen kuin ryhdyin kirjoittamaan. Halusin kuitenkin, että tarinani erottuisi joukosta, että minulla olisi persoonallinen idea, jotta kirjani olisi kansainvälisesti kilpailukykyinen. Mielestäni onnistuin tässä Rebeccan hahmon ansiosta. Hahmo ja kirjan perusjuoni syntyivät ajellessani töistä kotiin. Ryhdyin kirjoittamaan tarinaa heti kotiin päästyäni!

2. Kuinka kauan romaanin kirjoittamiseen kului aikaa?

Sain sen valmiiksi kuudessa kuukaudessa. Kerran vauhtiin päästyäni kirjoitin lähes tauotta!

3. Harkitsitko missään vaiheessa tarinan sijoittamista Etelä-Afrikkaan?

Yllättävää kyllä, en! Vaikka olisihan se toki helpottanut asioita huomattavasti. Valitsin tapahtumapaikaksi Yhdysvallat, koska halusin tarinalle uskottavuutta ja kansainvälisen lukijakunnan.

Tietoa kirjailijasta:

Melissa Delport on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva kolmen lapsen äiti. Toimittuaan 10 vuotta yrittäjänä, hän päätti myydä yrityksensä ja omistautua intohimolleen kirjoittamiselle. The Legacy on dystopiatrilogian ensimmäinen osa. Sarjan toinen osa The Legion on jo saatavilla ja viimeinen osa The Legend ilmestyy vuoden 2015 alussa. 

Melissa Delport: The Legacy (Tracey McDonald Publishers). 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *