Nura Farah: Aavikon tyttäret
Suomeen 13-vuotiaana muuttaneen Nura Farahin suuri unelma on ollut kirjoittaa kirja. Tänään haave täyttyy, kun Farahin esikoisromaani Aavikon tyttäret julkaistaan. Kirja on ensimmäinen somalialaisen suomeksi kirjoittama kirja.
Aavikon tyttäret kertoo paimentolaistyttö Khadijan tarinan lapsuudesta aikuisuuteen 1960-luvun Somaliassa. Se kertoo naisen asemasta eripuraisessa, klaanivaltaisessa, siirtomaaherroista itsenäistyvässä yhteiskunnassa. Se valottaa somalien kulttuuriin liittyviä ominaispiirteitä ja Somalian historiaa mielenkiintoisella ja mukaansatempaavalla tavalla.
Eräs kulttuurin ominaispiirteistä on runonlaulantaperinne, johon vain miehet saavat osallistua. Kirjassa päähenkilö kuitenkin uhmaa kieltoja ja osallistuu runonlaulukilpailuun, jossa hän osoittautuu luonnonlahjakkuudeksi.
YLE:n uutisissa Nura Farah kertoi, että halusi kertoa lukijoille muustakin ympärileikkauksista ja sodasta. Niitäkin tarinassa kuitenkin käsitellään ja kirjan rankimpiin kuuluukin kohtaus, jossa Khadija ympärileikataan lapsena. Raskasta luettavaa on myös Khadijan miehen ensimmäisen vaimon, Luulin kohtalo.
Vaikka vuosi on vasta aluillaan, uskoisinpa, että Aavikon tyttäret kuuluu ehdottomasti vuoden mielenkiiintoisimpiin esikoisteoksiin. Se on avartava, ajatuksia herättävä ja koskettava tarina, jonka naiskohtalot eivät hevillä unohdu.
Nura Farah: Aavikon tyttäret (Otava, 2014)
Kuva: Otava