SKOTTIHERRAT TUKKANUOTTASILLA (Kirjabloggaaja Edinburghissa osa 6)
Tiedättehän sen tunteen kun on niin gibeä, eddä haluaizi vain nuggua. No nyt ei voinut, koska telkkarista tuli historiallinen vaaliväittely. Skotlannissa äänestetään itsenäisyydestä kolmen viikon kuluttua. Yes- ja No thanks -kampanjoiden keulahahmot Alex Salmond ja Alistair Darling kohtasivat toisensa viimeisessä televisioväittelyssä.
Vaalikeskustelun myötä myös televisio-ohjelmat menivät uusiksi. Joka kanavalla. Eikä tuo vaalikeskustelukaan tuntunut enää kovin historialliselta, kun sen näki kuusi kertaa. Kyllä. Kuusi. Se uusittiin nimittäin eilisen aikana viidellä eri kanavalla, joista yhdellä kahdesti. Flunssaisena telkkarin edestä ei jaksanut liikkua poiskaan. Niinpä voinen kokemuksen kirjaimellisesti syvällä (ja melko käheällä) rintaäänellä todeta seuraavaa:
Salmond voitti väittelyn mennen tullen. Hän vei itsenäisyyttä vastustavaa Darlingia, jos ei aivan kuin pässiä, niin hyvin itsepäistä ylämaan karvalehmää kuitenkin, narussa.
Darling on kylmä, ylimielinen ja kuivakka papparainen, joka jankkaa samoja asioita toista kuuntelematta. Salmond on mukava ja leppoisa ukkeli. Tämänkin keskustelun pääpuheenaiheita olivat valuutta, öljy ja terveydenhuolto. Darling tivasi Salmondilta edelleen plan B:tä, eli mitä valuuttaa Skotlanti itsenäistyessään käyttäisi, jos punta ei olisi mahdollinen vaihtoehto. Salmondin mukaan kukaan voisi estää Skotlantia käyttämästä puntaa, mutta kertoi sitten ”kolme plan B:tä yhden hinnalla”. Näitä Darling ei ottanut kuuleviin korviinsa. Ehkä miehellä oli kuulossa vikaa, katsojalle niiden kuuleminen ei tuottanut ongelmia (edes sillä ensimmäisellä katsomiskerralla).
Tavallisiakin skotteja haastateltiin. Yleisesti ottaen täällä oltiin sitä mieltä, ettei tavallisille ihmisille tärkeistä asioista, kuten eläkkeistä tai työttömyydestä puhuta tarpeeksi. Moni skotti, jonka kanssa olemme jutelleet on samaa mieltä kuin kirjailija Val McDermid, jonka mukaan vaaliväittelyille annetaan liikaa painoarvoa. Niissähän esiintyy vain kaksi ihmistä. Äänestyksessä on kuitenkin kyse koko kansakunnan tulevaisuudesta eikä henkilövaalista.
Tämä tiistai on vielä eilistäkin historiallisempi päivä, sillä nyt käynnistyi vaalien postiäänestys. Äänestysikäraja on Skotlannissa 16 vuotta. Nuoria herätellään rekisteröitymään äänestäjiksi sekä hupaisilla televisio- että asiallisemmilla kadunvarsimainoksilla.
Päättämättömiä äänestäjiä on vielä satoja tuhansia. Ehkä päätöksen tekemistä helpottavat joissakin kahviloissa myytävät ’aye’, ’naw’ ja ’?’ -leivokset.