Tietäisitkö kuka on Benedict Cumberbatch, jos hän ei olisi esiintynyt Uudessa Sherlockissa?

Naw. Niin siinä sitten vain kävi, ettei Skotlanti itsenäistynyt. Historiallisen äänestyksen kunniaksi Helsingin Sanomat päätti julkaista listan kuuluisista skoteista. Sille oli yritetty valita laaja skaala ihmisiä eri aloilta filosofeista tennistähtiin ja näyttelijöihin. Lista oli hämmentävää luettavaa. Sean Connery oli toki mukana, onhan hän ollut jo vuosikymmeniä Skotlannin itsenäistymisen äännekkäimpiä puolestapuhujia. Mutta hänen lisäkseen kulttuurialoilta oli päätetty mainita vain ”isänsä puolelta skottilaista sukujuurta oleva” Tilda Swinton. Häh?

Kirjabloggaajana eniten verisuoni tykytti kuitenkin siksi, että monien tunnettujen skottinäyttelijöiden lisäksi listalla loistivat poissaolollaan myös kaikki skotlantilaiset kirjailijat. Kyllä, kaikki.

Niinpä päätin tehdä oman kuuluisien skottien listan. (No ei se mikään lista ole, lähinnä vain hirveä määrä kuuluisia skotteja – kirjailijoita ja näyttelijöitä – sekavassa järjestyksessä, olkaapa hyvä:)

pieni Sherlock Edinburghissa.jpg

  • Tietäisimmekö kuka on huippusuosittu englantilaisnäyttelijä Benedict Cumberbatch, jos hän ei olisi alunperin saapunut televisioruuduillemme Uutena Sherlockina? Uudesta sen paremmin kuin vanhastakaan Sherlock Holmesista emme puolestaan tietäisi hölkäsen pöläystä, jos häntä ei olisi luonut skotlantilainen kirjailija Sir Arthur Conan Doyle
  • Emme ehkä olisi koskaan kuulleet skotlantilaisesta ihanuudesta nimeltä Ewan Mc Gregor, ellei hän olisi saanut Rentonin roolia Edinburghin varjopuolia kuvaavassa elokuvassa Trainspotting. Se puolestaan pohjautuu samannimiseen kirjaan, jonka on kirjoittanut skotlantilaisista nykykirjailijoista merkittävimpiin kuuluva Irvine Welsh.
  • Trainspottingista maailmanmaineeseen pinkaisi niin ikään toinen pesunkestävä skotti, glasgowlainen Robert Carlyle. Hänet tunnetaan lukuisten elokuvaroolien lisäksi myös iki-ihanan Ylämaan kettu-sarjan Hamish Macbethina. Tätä nykyä Carlyle näyttelee huippusuositussa Olipa kerran -sarjassa Tittelintuurea. 
  • Oletko koukussa Mma Ramotwe-kirjoihin? Niitä ei olisi olemassa ilman charmanttia skotlantilaista nimeltä Alexander Mc Call Smith.
  • Tiedäthän trendikkään Peter Pan -kauluksen? No, emmepä olisi kuulleet koko Peter Panistakaan ilman kirjailijaa nimeltä J.M.Barrie. Kyllä, pesunkestävä skotti hänkin. (Ilman J.M. Barriea ei tosin olisi olemassa myöskään makeisrasiaa nimeltä Quality Street, joka on nimetty kirjailijan näytelmän mukaan. Olivat äklöjä, nuo karkit. Huh).
  • Kukapa ei olisi vähintäänkin kuullut herroista Jekyll ja Hyde? Aye, herrat ovat skotlantilaisen  R.L. Stevensonin käsialaa. Kuten myös Aarresaari, jonka tunnet varmasti vähintäänkin Disney-versiona…
  • No entäpäs rikostarkastaja Rebus sitten? Kirjoista ja televisiosarjasta tutun hahmon on luonut Britannian myydyimpiin kuuluva kirjailija, skotlantilainen Ian Rankin
  • Pidätkö romanttisista komedioista? Alan taituri, huippusuosittu kirjailija Jenny Colgan (Meet me at the Cupcake Cafe, Little Beach Street Bakery….) on… *säkkipillien soittoa, if you please*… kyllä vain, skotlantilaisista skotlantilaisin hänkin. Kirjailija muuten valvoi koko viime  yön vaalituloksia seuraamassa ja twiittaili niistä aamuun asti. 
  • Kuuluisien skottikirjailijoiden listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta pienet kiukkuiset aivosoluni alkavat väsyä. Menen siis keittämään itselleni kupillisen teetä ja jätän teidät pohtimaan näitä: Kate Atkinson, Iain Banks, Val McDermid, Walter Scott, Robert Burns, Kenneth Grahame… *on mentävä, tee jäähtyy*

Ja jos sain sinut lukemaan tämän jutun hyödyntämällä otsikossa törkeästi Benedict Cumberbatchin nimeä, niin käy kurkkaamassa TÄMÄ. OMG ladies, ette tule pettymään! *swoon*

kuva: irisihmemaassa

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *