19 vuotta sitten Pariisissa

19 vuotta sitten asuin Pariisissa. 

19 vuotta sitten asuin alle 300 metrin päässä Pont de l'Alma -sillasta.

19 vuotta sitten heräsin aamuyöllä ambulanssien meteliin. Niitä oli valtava määrä ja ne ajoivat kuin viimeistä päivää jossain aivan asuntoni kulmilla.

19 vuotta sitten istuin aamupäivällä Sacré-Coeurin portailla ystäväni kanssa.

19 vuotta sitten siinä istuessamme asutralialainen turisti kertoi meille, että Prinsessa Diana on kuollut.

19 vuotta sitten emme uskoneet häntä lainkaan. Eihän Prinsessa Diana voinut olla kuollut. 

19 vuotta sitten selvisi, että ambulanssiletka jonka yöllä kuulin, oli matkalla pelastamaan Prinsessa Dianaa.

19 vuotta sitten selvisi, että kuolonkolari oli tapahtunut Pont de l'Alman tunnelissa, alle 300 metrin päässä asunnoltani.

19 vuotta sitten vein ruusun Pont de l'Almalle. Niin teki moni muukin. Kaikki itkivät.

19 vuotta sitten katsoin Pariisissa ystäväni kanssa Prinsessa Dianan hautajaisia. Itkimme niin, että nenäliinat loppuivat kesken. Ystäväni mies ei kestänyt katsoa (joko meitä tai hautajaisia, en edelleenkään ole varma kumpia), vaan lähti mieluummin baariin. 

19 vuotta sitten.

Silti tuntuu kuin se olisi tapahtunut eilen. 

 

 

 

Kommentit

Emilia M

Mä olin myös sinä kesänä Ranskassa, ennen näitä tapahtumia. Pienessä perheessä maaseudulla. Perheellä oli kaksi koiraa, Lady ja Di. Perheessä luettiin myös paljon lehtiä, joiden kannessa oli aina Diana. Koko lehti taisi kertoa Dianasta!

Ihan huippunimet noilla koirilla! Ranskalaiset tosiaan rakastivat Dianaa :) Kävitkö muuten sinä kesänä Pariisissa? Ehkä törmättiin ;)  

Emilia M

Emmä tiiä, musta ne nimet oli silloin jo jotenkin vähän irvokkaita... Se Dianan ihailu/seuraaminen meni just vähän överiksi, kuten myöhemmin sitten nähtiin.

En käynyt Pariisissa, kun ei se perhe päästänyt! Olisi ollut ihan liian vaarallista pikkukylän tyttöjen sinne lähteä! Asuivat parin tunnin ajomatkan päässä Haute-Marnessa, eli ei edes kaukana. Yritin sanoa, että olen kyllä käynyt siellä aikaisemmin oman perheeni kanssa ja osaan liikkua esim. metrolla ja lukea karttaa, mutta ei mua kauheesti kuunneltu :)

Emilia M

Olin siis teini-ikäinen silloin ja kieltä oppimassa tuttavaperheessä :) Tunsivat varmaan velvollisuudekseen huolehtia musta ja välttää kaikenlaisia riskejä (mopolla ajelu viinipäisen kuskin kyydissä ei näihin kuulunut).

Tuttavaperhettäsi tuntematta on tietysti ihan mahdoton sanoa jospa koirien nimeämiseen olisi sisältynyt ripaus huumoria. Onhan lemmikkieläimien nimeäminen tunnettujen henkilöiden mukaan aika yleinen tapa kumminkin. (Tiedän koiria, jotka on nimetty esim. Napoleonin (mäyräkoira), Winston Churchillin ja kuningatar Elisabetin mukaan ;) ). Dianan ihailu ei sinänsä mennyt tavallisilta ihmisiltä överiksi. Hänen toimintansa hyväntekeväisyyden parissa kosketti monia ympäri maailmaa ja oli oikeasti merkittävää (AIDS, maamiinat). Överiksi meni se Dianan seuraaminen, eli papparazzien ja muun median toiminta. 

Sheila (Ei varmistettu)

Taitaa olla luonnollista, että noin dramaattinen tapahtuma ja noin läheltä koettuna jää pysyvästi ihmisen mieleen. Dianasta kirjoitettiin paljon häistä lähtien ja lehdistön kiinnostus näytti jatkuvasti kasvavan kaikkien yksityiselämän vastoinkäymisten aikana. Sensaatioita jahtaava lehdistö ei jättänyt häntä enää milloinkaan rauhaan, ja se taisi kasvattaa ihmisten kiinnostusta mutta myös myötätuntoa "Sydänten Prinsessaa" kohtaan.

Niinhän se on, ei tuota tapahtumaa varmasti koskaan unohda. Pääsin pari vuotta tuon jälkeen New Yorkissa työni kautta tutustumaan Dianan käsin kirjoittamiin, miinanraivausta käsitteleviin kirjeisiin. (Dianahan vastusti ankarasti henkilömiinoja ja kävi useasti tapaamaassa niiden uhreiksi joutuneita.) Niiden kirjeiden lukeminen tuntui aika epätodelliselta. Viimeistään silloin ymmärsin, miten merkittävää työtä hän oli tuon asian eteen tehnyt ja miten paljon se miinojen uhreiksi joutuneille merkitsi. Muistatko miten Dianan häiden jälkeen Lontoossa joka toisella naisella oli "Diana-kampaus"? :) Se, miten lehdistö häntä jahtasi oli oksettavaa.  

Rimmo (Ei varmistettu)

Tuo on varmasti suuri syy siihen,miksi Dianasta tuli niin suosittu. Omistautuminen asioille, jotka koskettivat (ja koskettavat yhä) miljoonia ihmisiä,vaikka hän olisi voinut keskittyä luksuselämään sen sijaan.

eltsu (Ei varmistettu)

Minä itkin myös Dianaa :(. Niin turha kuolema.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.