Downton Abbey jatkuu tänään! Lue myös ihanat kirjat!

Downton Abbey.jpg

Teevesi kiehumaan ja skonssit pöytään, sillä tänä iltana televisioruutuihin palaa Downton Abbey! Sarjan ollessa tauolla on vieroitusoireita voinut lievittää perehtymällä sarjan maailmaa käsitteleviin kirjoihin The World of Downton Abbey – The Secrets and History Unlocked,  The Chronicles of Downton Abbey – A New Era sekä Behind the Scenes at Downton Abbey – The Official Companion to All Four Series.

Esipuheen kahteen ensimmäiseen kirjaan on laatinut sarjan käsikirjoittaja Julian Fellowes, muutoin kirjat ovat hänen tyttärensä Jessica Fellowesin käsialaa. Kolmannen kirjan esipuheen kirjoittanut sarjan tuottaja Gareth Neame ja muun tekstin toimittaja Emma Rowley.

Kaksi ensimmäistä kirjaa eivät suinkaan ole vain pelkkiä tv-sarjan oheistuotteita, vaan ne ovat upea kurkistus 1900-luvun alkupuolen Britanniaan, todellinen tietolaari tuon ajan herrasväen ja palveluskunnan elämästä. Kirjoissa kerrotaan esimerkiksi millainen palvelustyttö Daisyn tyypillinen työpäivä olisi oikeasti ollut, millaisia lehtiä Edith ja hänen kaltaisensa yläluokkaiset nuoret naiset lukivat ja selvitellään ajan etikettisääntöjä ja muoti-ilmiöitä. Tiesitkö esimerkiksi, että The Tatler oli 1920 -luvulla yläluokan suosikkilukemistoa, joka sisälsi niin elokuva-arvioita, raportteja seurapiiritapahtumista kuin esimerkiksi Agatha Christien kirjoittamia novelleja? Myös Vogue oli suosittua luettavaa jo tuolloin. Kirjoissa on myös aikakauden mainoksia ja aikalaiskertomuksia.

Kolmannessa kirjassa keskitytään enemmän itse televisiosarjaan, eli kurkataan kirjan nimen mukaisesti kulissien taakse. Miten syntyvät sarjan ihanat vaatteet? Entä kaikki rekvisiitta? 

Ja jos nämä kirjat eivät riitä, niin kirjamuodossa on nyt saatavilla myös Downton Abbeyn ensimmäisen ja toisen kauden käsikirjoitukset. Ja ainahan voi suunnitella retkeä vaikka ensi kesäksi sarjan kuvauspaikalle Highclere Castleen (jonne retket kuluneena kesänä myytiin muuten jo kuukausia aikaisemmin loppuun. Ei niin että olisin suinkaan sinne halunnutkaan. Minäkö? En tietenkään. Pöh. *Kurkkaa teekuppiinsa, huomaa sen olevan tyhjä ja mene keittämään lisää*…

 

Perinteinen lontoolaine posliiniteekuppi rajattu pieni.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit (1)
  1. Downton on tosiaan ihana sarja, olen suuri fani ja nyt vitos kautta odotellessa fiilistelenkin näitä uusintoja. En tiennytkään että sarjasta on myös kirjoja, kiitos paljon! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *