Hei me messutärpätään ja sit me ARVOTAAN! (Huikean määrän lippuja Helsingin kirjamessuille, nimittäin)

Messublogikuva iso.jpg

Helsingin kirjamessuilla 2018 esiintyvät muun muassa Katariina Souri, Mia Kankimäki, Saara Turunen, Heli Laaksonen, Sisko Savonlahti ja Maria Veitola. Teemamaana Yhdysvallat.

Helou pitkästä aikaa! Nyt on taas se aika vuodesta, kun kiinnostavia kirjatapahtumia pukkaa toinen toisensa perään. Niin vauhdilla se aika kuluu, että tapahtumista suurin, eli Helsingin kirjamessut, ovat jo ensi viikolla!

Tänä vuonna olen kirjamessuilla mukana ensimmäistä kertaa lukupiiribloggaajana. Kyllä, kirjamessuilla on siis lukupiirejä (ihana ajatus, eikö?),  joihin kuka tahansa messukävijä voi osallistua. Ilmoittautua voi jo ennakkoon mutta paikan päälläkin voi paikkoja kysellä. Itse olen virallisena bloggaajana Katariina Sourin lukupiirissä, jossa keskustellaan hänen kirjastaan Sarana. Tulkaahan kuuntelemaan ja keskustelemaan! (Pakko ei ole mitään sanoa, jos ei halua, eikä myöskään haittaa, jos kirjaa ei ole lukenut.)

Ajattelin vinkata teille muutaman muunkin messutärpin, mutta tehtävä osoittautuikin yllättävän haasteelliseksi, kun kiinnostavaa on ”kaikki” ja tapahtumia on yli 800. Niih, sitä minäkin.

Mutta yritetään! Ja sen lopuksi arvotaan, jee! Kelloaikojen vieressä esiintymislavojen (uudet) nimet. 

Tässä siis… tadaa….

Tuhat ja yksi kirjaa -blogin messutärpit Helsingin kirjamessuille 2018 tulevat tässä:

TORSTAI 25.10.

12.30 – 13.00 (Suomenlinna) 

Eeva Lennon, Lontoo 

YLEn legendaarinen kirjeenvaihtaja kertoo elämästään ja elämäkerrastaan. Ihan pakollista kuultavaa!

16.00 – 16.30  (Senaatintori)

Don Rosa, Ankkalegenda

KÄÄK! Totta se on, ankkamaestro saapuu Helsingin kirjamessuille, jossa häntä haastattelee itseoikeutetusti Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä. Rosa kertoo muun muassa mitkä ovat hänen omat suosikkinsa laajasta tuotannostaan. Niistä voit lukea myös hänen uutuuskirjastaan Don Rosan parhaat – Mestarin omat suosikit. Don Rosa myös signeeraa (kyllä, luit jälleen oikein!) kirjaansa kello 18.00 – 19.00 osastolla 6f50!

16.30 – 17.30 (Lonna)

Lukupiiri: Katariina Souri, Sarana

Lukupiirissä keskustellaan toisten lukijoiden ja kirjailija Katariina Sourin kanssa hänen kirjastaan Sarana. Voit ilmoittautua ennakkoon netissä helsinginkirjamessut.fi/lukupiirit tai kysyä vapaita paikkoja paikan päällä ennen tilaisuuden alkua. Tule ihmeessä paikalle!

18.00 – 18.30 (Esplanadi)

Teemu Luukka: New Yorkin uhmatar. Tyyni Kalervon ja ikonisen metropolin tarina

Tänä syksynä on ilmestynyt niin paljon kirjoja todella legendaarisista suomalaisista naisista, että tekisi mieli hihkua riemusta, ja niin minä hihkunkin! Tyyni Kalervo on näistä upeista naisista ihmeellisimpiä – jos olet koskaan asunut tai edes käynyt paikassa nimeltä New York, olet takuuvamasti kuullut legendaarisesta ravintolasta nimeltä Little Finland. Sen perusti tämä nainen, joka matkusti 1920-luvun lopulla Nykkiin laittomasti ja  kielitaidottomana. Vaan sepäs ei Kalervoa haitannut! Hän työskenteli kaupungissa ensin tarjoilijana ja kokkina ja osti sitten vuonna 1932 Home Lunch -nimisen ravintolan mistäs muualta kuin Harlemista! Lihapulla ja kaalikääryleet maistuivat asiakkaille, joita olivat muun muassa niin suomalaiset merimiehet kuin Urho Kekkonen. Vuonna 1962 Kalervo osti sitten Manhattanilta ravintolan, jonka nimesi Little Finlandiksi. Kalervo oli pian New Yorkin tunnetuin suomalainen, jota kävivät tervehtimässä kaikki kaupungissa vierailleet suomalaiset poliitikot ja julkimot. Tämä ”New Yorkin Grand Old Lady” eli lähes 93-vuotiaaksi. Teemu Luukka on itsekin työskennellyt Little Finlandissa, joten tätä tapahtumaa ei voi jättää väliin. Luukan kirja New Yorkin uhmatar (Otava) on tämän syksyn must -luettavaa. 

PERJANTAI 26.10.

10.30 – 11.00 (Esplanadi)

Sara Medberg: Kultaportin kaunottaret

Jälleen hihkun ihastuksesta! Vai miltä kuulostaisi debytanttikurssi 1800-luvun Turussa? Jos pelkkä ajatuksin saa sinut tuntemaan heikotusta ja ryhdyt pälyilemään lähintä kreiviä, jonka käsivarsille pyörtyä, niin Medbergin iiiiihanat kirjat ovat ehdottomasti sinua varten! Olen niin onnellinen Medbergin puolesta, sillä tämä on hänen ensimmäinen suuren kustantamon julkaisema kirja. Aiemmat – aivan yhtä ihastuttavat – teoksensa kirjailija julkaisi omakustanteena. Isomman kustantamon johdosta suurenkin yleisön on helpompi löytää Medbergin teokset. Medberg tekee muuten väitöskirjaa säätyläistyttöjen kasvatuksesta 1700-luvulla, joten historialliset faktat ovat hänen teoksissaan kohdallaan. Kultaportin kaunottaretkin sai alkunsa, kun tutkimuksen teemat heräsivät henkiin. Medbergiä haastattelee Otavan kaunokirjallisuuspäällikkö Antti Kasper. 

13.00 – 13.30 (Senaatintori)

Minna Rytisalo: Rouva C

Veikkaanpa, että tämä tapahtuma tulee olemaan kirjamessujen suosituimpia. Rytisalo on kirjoittanut romaanin Minna Canthin nuoruusvuosista ja avioliitosta. 

15.00 – 15.30 (Kallio)

Emilia Kent – Runotytön tarina jatkuu

Rakastitko lapsena Pieni runotyttö – kirjoja? Silloin tätä haastattelua ei voi jättää väliin. Kaksi suomalaista Runotyttö -fania, eli kirjailijat Vilja-Tuulia Huotarinan ja Satu Koskimies päättivät nimittäin kirjoittaa iki-ihanalle sarjalle jatkoa. Heitä haastattelemassa ovat Kallion lukiolaiset.

16.00 – 16.30 (Senaatintori)

Saara Turunen: Sivuhenkilö

Toiset rakastivat, toiset eivät. Minä rakastin, rakastan ja tulen aina rakastamaan Saara Turusen huikean hienoa Sivuhenkilö -kirjaa. Messuilla kirjailijaa haastattelee Satu Sirkiä.

16.30 – 17.00 (Esplanadi)

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin, haastattelijana Katja Kallio (Oi kyllä! Kaksi upeaa kirjailijaa samassa paketissa!)

Tätä haastattelua EI VOI jättää väliin. Ongelmana on vain se, miten ehtiä edellisestä tapahtumasta tähän ajoissa, kun toinen päättyy ja toinen alkaa täsmälleen samaan aikaan? 

Naiset joita ajattelen öisin on kirja, jota luen öisin. Se on kirja, jota en voi päästää käsistäni öisin. Se on kirja, jonka toivoisin voittavan tämän vuoden Tietokirjallisuuden Finlandian (toivottavasti se ehdokkaaksi nimetään). Tämä kirja ansaitsee nimittäin kaikki mahdolliset palkinnot. Tulen kirjoittamaan tästä kirjasta blogissani jutun, mutta sitä ennen haluan ehdottomasti käydä kuuntelemassa tämän haastattelun. 

17.30 – 18.00 (Töölö)

Kritiikkitapaus: Saara Turusen Sivuhenkilö

Muistattehan millaisen kritiikkikeskustelun Turusen teos aiheutti keväällä 2018? Tässä tilaisuudessa tämä ”kohu” puretaan kuulemma osiinsa. Keskustelua vetää Nuori Voima -lehden päätoimittaja Vesa Rantama, haastateltavana tietysti Saara Turunen itse.

LAUANTAI 27.10 

Tänään kirjamessuilla on paikalla alle listaamieni tärppien lisäksi muun muassa sellaisia nimiä kuin Antti Tuisku, Maria Veitola, Kari Hotakainen ja Katja Kettu, Anna-Leena Härkönen. 

15.00 – 15.30 (Hakaniemi)

Image esittää: kirjailija ja kriitikko kohtaavat (Saara Turunen haastattelee Antti Majanderia)

Aivan mahtavaa, Turunen haastattelee kriitikko Antti Majanderia! Tätä tapahtumaa odotan ehkä kaikista eniten! (Meinasin tuoliltani pudota, kun näin tämän kirjamessuohjelmassa. Mahtava idea!)

17.30 – 18.00 (Punavuori)

Dekkarilauantai: Vera Stanhope and Jimmy Perez, kirjailija Ann Cleevesiä haastattelee Leena Korsumäki

Tänne ehdottomasti, jos olet menettänyt sydämesi Jimmy Perezille… *punastuu* Ei kun ööh tarkoitan siis Ann Cleevesin kirjoille tai niiden pohjalta tehdyille Shetlandsaarten murhat tai Vera Standhope tutkii -sarjoille. Voisikohan joku mitenkään vinkata Ann Cleevesiä tuomaan mukanaan Pereziä esittävän Douglas Henshallin? Ihan vaan kun hän voisi kertoa siitä televisiosarjan tekemisistä. Niih. Ihan vaan siksi. Juu.

SUNNUNTAI 28.10.

Tämäkin päivä on mukaansatempaavia tapahtumia ja mielenkiintoisia henkilöitä tulvillaan. Paikalla ovat esimerkiksi Mauri Kunnas, Mariska, Ultra Bra, Helena Petäistö, ihan vain muutamia mainitakseni. 

16.30 – 17.00 (Lonna) 

Lukupiiri: Saara Turunen, Sivuhenkilö

Kuten olette ehkä saattaneet huomata tätä juttua lukiessanne, Saara Turunen on tehnyt minuun melko suuren vaikutuksen, joten aion tietysti ehdottomasti osallistua myös lukupiiriin, jossa keskustellaan toisten lukijoiden ja kirjailijan itsensä kanssa hänen kirjastaan Sivuhenkilö.

17.30 – 18.00 (Esplanadi)

Suuri toivelaulukirja. Allsång på kirjamessut yhteislaulutilaisuus (Laulattajana Esa Nieminen)

Mikä olisikaan hauskempi tapa päättää vuoden 2018 Helsingin kirjamessut kuin hoilaamalla lauluja legendaarisesta Suuresta Toivelaulukirjasta?

Nonnih, siinä oli meikäläisen messutärpit. Huikeita tapahtumia luvassa, eikö vain? Nyt sitten päästään (vihdoin) siihen otsikossa luvattuun hurjan hienoon osioon, eli TITTIDIDII… ARVONTAAN!

VOITA LIPUT HELSINGIN KIRJAMESSUILLE (25.10 – 28.10)!

Arvon 5 kpl kahden lipun paketteja.

Arvonta käynnistyy NYT ja päättyy sunnuntaina 21.10 klo 15.00.

Liput ovat sähköiset, joten lähetän ne voittajille sähköpostitse. 

Voit osallistua arvontaan kirjoittamalla kommenttikenttään mikä tärpeistäni on sinun suosikkisi?

 

 

 

 

 

 

kulttuuri suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (43)
  1. Hei me voittajat arvottiin ja heidät tässä ilmotettaisiin!

    Elikkäs hienoakin hienompi arvonta on nyt suoritettu. Voisivatko seuraavat henkilöt – drum roll, please – ottaa minuun yhteyttä sähköpostitse (löytyypi tuolta blogin kuvauksesta), niin lähetän liput teille sähköisesti? Thomas, Anna.liisaIlana ja Kaisaako, tuhat ja yksi kertaa onnea! Sydämellisest kiitokset kaikille osallistujille!

    1. No niin, hyvin taas toimi laskupää… eli yksi lipputsatsihan tuosta vielä puuttui kun arpoa piti 5 lippupaketttia… Eli voisiko myös M.P olla minuun yhteydessä? Onnea kovasti sinullekin!

  2. Menisin ehdottomasti kuuntelemaan Ann Cleevesin tarinoita hänen henkilöhahmoistaan ”Jimmy Perez” ja ”Vera Stanhope” ja tietenkin Don Rosaa, koska jo lapsena sain Aku Ankka -viruksen, joka edelleen jyllää 50-v iässsä.

    1. Onnea Thomas, voitit liput kirjamessuille! Voisitko ottaa yhteyttä sähköpostitse, niin lähetän liput sinulle meilitse? (Aivan mahtavaa kuulla Aku Ankka -viruksestasi!) 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *