Nigel Goodall: Benedict Cumberbatch – Henkilökuva

 

benedict_cumberbatch_240.jpg

 

Oletko Cumberbitch, Cumberperson tai ehkä sittenkin Benedict Cumberbatchiä hieman hillitymmin – siis ihan puhtaasti vain hänen mielettömän lahjakkuutensa takia – ihaileva henkilö?

Kuuluitpa mihin tahansa yllä olevista ryhmistä (tosin paljastettakoon sen verran, että kahdessa ensimmäisessä on kyse tasmälleen samasta asiasta, eli näyttelijän megafaneista, joiden mies itse toivoisi  nimittävän  itseään mieluummin personiksi tai monikossa peopleksi…),, suosittelen sinulle lämpimästi Minervan julkaisemaa & toimittaja Nick Goodallin kirjoittamaa kirjaa Benedict Cumberbatch – henkilökuva

Tunnustan avoimesti, että kun Cumberbatchin elämäkertoja alkoi ensimmäisen kerran ilmestyä markkinoille, suhtauduin niihin vähän huvittuneesti. Mieshän on syntynyt vasta vuonna 1976, for god’s sake! Miten niin nuoresta kaverista voi kirjoittaa elämäkerran? Minerva on  kuitenkin nimennyt teoksensa nerokkaasti henkilökuvaksi. Ja sellaisenhan voi toki kirjoittaa ihan minkä ikäisestä ihmisestä vain! Etenkin kun on kyse Cumberbatchistä, joka on kokenut nuoreen ikäänsä nähden Todella Paljon.

Tiesitkö, että hän on ollut kolme kerta todella lähellä kuolla? Kirja alkaa aivan huikealla kuvauksella tilanteesta, johon näyttelijä joutui vuosikymmen sitten, ja josta hän on pystynyt puhumaan kunnolla vasta aivan viime vuosina. Kaikessa karmivuudessaan – Cumberbatch oli todella lähellä päästä hengestään – tilanne sisälsi myös täysin surrealistien hetken, jolle ei voi olla naurattamatta. (Tämän enempää en paljasta…)

Entä tiesitkö, että Cumberbatch koki ”kummallisen” sukunimensä itse esteeksi uralleen, ja päätti aloittaa näyttelijän töiden etsinnän alun perin aivan toisella nimellä? 

Tiesitkö mitkä olivat Cumberbatchin varsinaiset syyt tehdä orjakauppaa käsittelevät elokuvat Amazing Grace ja 12 Years A Slave?

Entä tiesitkö näytteljän olevan etäistä sukua Englannin kuningas Rikhard III:lle, ja pitäneen tästä syystä puheen kyseisen hallitsijan hautajaisissa? (Rikhard III on siis se 1400-luvulla elänyt kuningas, jonka luut löytyivät sattumalta parkkipaikan alta vuonna 2012, kuten suomentaja käännökseen lisäämässään huomautuksessa muistuttaa.)

Jos olet Cumberbitch ei kun –person, todennäköisesti tiesit. Meille hieman vähemmän hysteerisille faneille  Goodalllin kirja tarjoaa vastaukset paitsi näihin kysymyksiin,  myös valtavasti muuta tietoa, joka valottaa hienosti tämän aivan poikkeuksellisen lahjakkaan näyttelijän elämää. Ehdotonta plussaa ovat vauvakuva sekä liitteet Cumberbatchin kirjan kirjoittamiseen mennessä tekemistä elokuva-, televisio-, radio- ja teatterirooleista. 

Nick Goodall: Benedict Cumberbatch – Henkilökuva (Minerva, 2016). Suomentanut: Jere Saarainen.

P.S. Jos pidit Eddie Redmaynen tulkinnasta Stephen Hawkingina, kehotan ehdottomasti etsimään käsiin BBC:n televisiodraaman Hawking. Benedict Cumberbatch päihittää Redmaynen mennen tullen, sanoisin.

 

 

 

 

 

 

kulttuuri suosittelen kirjat leffat-ja-sarjat
Kommentit (4)
 1. Täytyy myöntää etten ole oikein syttynyt Cumberbatchille, mutta sitten katsottiin avokin kanssa Sherlockit vähän aika sitten ja ai, että. Rakastan. En nyt ehkä ole Cumberbitch ( 😉 ), mutta ihailen kyllä valtavasti. Täytyy ehkä katsoa jos kirjastosta löytyisi tuo kirja, omaksi en ehkä kuitenkaan ostaisi. 

  1. Ehdottomasti kannattaa katsoa, jos kirjastosta löytyisi 🙂 Ihan käsittämättömän lahjakas mies kyllä! Hulvattomin heille suunnattu fanituote, johon olen toistaiseksi törmännyt, on ristipistokirja Siis sellainen, jonka avulla voi tehdä vaikka ristipistotyynyjä, joita koristaa massiivinen Cumberbatchin naama 😉 Luulen, että vaikka meillä molemmat ihaillaan näyttelijää, niin ehkä mies vetäisi kuiteskin rajan siihen, että ryhtyisin sisustamaan kämppää uusiksi Benedict-sohvatyynyillä 😉 

   1. HelvetinPöllö
    18.2.2016, 16:58

    Ja juuri kun annoit vinkin mitä tehdä seuraavaksi 😀 … Mutta jos tuossa menee raja, niin antaa olla, keksin jotain muuta 😀 😀

    1. No äläs nyt, kysypäs siipalta kuitenkin ensin, eihän sitä tiedä, jos hän vaikka ilahtuisi kodin uudesta Benedict-tyylistä ;). Mutta jos niin ei käy, niin voit kokeilla esim. Benedict Cumberbatch Sherlock Holmesina -värityskirjaa 😉 Se sisältää aika… realistisia… kohtauksia Uusi Sherlock -sarjasta. Olivat itselleni ehkä vähän turhan realistisia (että mieluummin ne ristipistotyöt kuitenkin), mutta toisaalta, jos oikein luovaksi ryhtyy, niin voisihan esim värityskirjan kuvan, jossa ruumis lilluu verilammikossa värittää ihan eri väreillä. Jos sen lammikon värittää vaikka siniseksi, niin siinähän joku tyyppi sitten ui vaan, tuota jossain lammikossa… jostain syystä vaatteet päällä?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *